Biler

Billøp-industrien har fått en ny wonderboy; hurtigtoget Lightning McQueen er uslåelig i sin debutsesong som racerbil. Men historien har vist at penger og suksess ikke er synonymt med lykke, selv om det gjerne ser slik ut fra toppen av seierspallen.

Produksjonsselskapet Pixar er på mange måter Corleone-familien i animasjonsverdenen, hvor regissør John Lasseter er Don. Det er over et tiår siden verden for alvor fikk øynene opp for data-animerte helaftensfilmer i tre dimensjoner. Filmen var "Toy Story" og bakmann John Lasseter ble beæret med en "Special Achievement Award" fra Oscar-akademiet med tilordene: "For the development and inspired application of techniques that have made possible the first feature-length computer-animated film." 11 år senere er data-animerte filmer populære som aldri før, og med dagens heftige teknologi er plutselig sjangeren blitt bransjens største kreative tumlerom.

Det enkle er ofte det beste

Alternativ tekst mangler
Lynet i farta. Ka-chow!

"Biler" handler om "hot shot"-bilen Lightning McQueen og hans debutsesong. McQueen har dominert hele året og er favoritt til å vinne det siste og største løpet: Piston Cup. Filmen starter med nevnte løp og det er kun to førere som står mellom McQueen og den gjeve pokalen. Det ender uavgjort mellom de tre favorittene og det må arrangeres et nytt løp i California en uke senere for å avgjøre hvem som er vinneren. På vei til California oppstår et lite problem langs Route 66. Plutselig befinner McQueen seg i en liten småby milevis fra finalen i Piston Cup - hindret både av lov og følelser i å komme seg bort. Historien i ”Biler” har rot i virkeligheten og ligger regissør Lasseter hjertet nært. Det er en varm fortelling om å sette pris på de mindre tingene i livet og hvordan jaget mot å modernisere alt og alle kan ta pusten fra de fleste.

Alternativ tekst mangler
- Ute etter nye dekk?

Varm og annerledes

En av de mest markante fellesnevnerne når det kommer til data-animerte helaftensfilmer er parodiering av kjente kulturelle elementer som byer, bøker, filmer og musikk, og dette er noe av det som gjøre disse filmene universelle på tross av aldersgrupper. Det er som regel noe for alle i en slik film, og det gjelder også "Biler". Likevel utgjør ikke dette like mye av filmen som vi har sett i andre sjangerpilarer som "Shrek". I "Biler" er det lagt vekt på den nære historien og det moralske ved å trekke samme lass. De stereotypiske karakterene kommer man likevel ikke unna, men de utgjør bare støtteelementer i historien om Lightning McQueens reise mot selvinnsikt.

Biler

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen