GUIDE: Bildespesial – hva er på innsiden? Vi plukker dem alle fra hverandre

Guide Bildespesial – hva er på innsiden?

Vi plukker dem alle fra hverandre

Har du noen gang lurt på hva som er på innsiden?

Harddisk – del 1

Førstemann ut på operasjonsbordet i dag er harddisken. Dette er en komponent som prinsipielt sett har vært mer eller mindre uforandret i flere tiår. Og med dagens pris per gigabyte for flash-lagring slik som SSD, vil nok den tradisjonelle harddisken leve en god håndfull år til.

Vi tar en kikk på en 160 GB-modell fra Maxtor med den gamle ATA-133 overføringsstandarden. 160 GB er forsåvidt fremdeles en helt brukbar størrelse på en systemdisk, men siden harddisken ikke lenger orker å snurre blir den et lett offer for den ivrige skrutrekken vår.

På innsiden av denne harddisken forventer vi å finne noen speilblanke langringsplater og en lese- og skrivearm. Hvordan dette er satt sammen, og hva annet som befinner seg på innsiden blir ny lærdom, og gjør oss forhåpentligvis litt klokere.

Demontering

Dersom du hadde håpet å kunne åpne harddisken din med en helt vanlig skrutrekker må du tro om igjen. Vi måtte finne frem noen litt spesielle Torx-bits for å begynne demonteringen.

Vi fant kjapt ut at undersiden av harddisken også inneholder noen morsomheter. Her er det et kretskort som tar for seg behandlingen av dataene som spinnes frem. Det er også på dette kortet ATA-133-grensesnittet samt molex-strømkontakten sitter.

Fem Torx-skruer på temmelig åpenbare plasseringer skulle ut for å løsne kretskortet til harddisken. Mellom selve metallet til harddisken og kretskortet fant vi et tynt skumbelegg som muligens skal hindre skader og kortslutninger på kretskortet.

Akkurat hva som gjør hva på dette kretskortet vet vi pent lite om, men du finner selve databehandlingprosessoren her, hurtigminnet og helt sikkert noen andre godsaker. Vi løsnet et par av de sorte brikkene for moro skyld for å se hva som var under. Men på undersiden av brikkene fant vi ikke noe spennende.

Slik ser det ut inni et knekt kretskort. Det er lag på lag med tynn plast og kretser som sender de elektriske signalene dit de skal. Dersom du tidligere hadde et håp om at vi skulle sette denne harddisken sammen igjen, regner vi med at dette håpet akkurat tok et digert byks ut av vinduet.

Etter å ha lekt ferdig med kretskortet på undersiden av harddisken, var vi spente på å se hva som skjulte seg på innsiden. Men etter å ha fjernet alle de synlige skruene på toppen av harddisken ville lokket fremdeles ikke av.

Det viste seg at Maxtor har vært noen luringer, og gjemt noen av skruene under etiketten. Dette er sikkert for å gjøre det veldig synlig dersom noen har prøvd å åpne harddisken. Noe du selvsagt ikke har en god grunn til å gjøre.

Med topplokket fjernet fikk vi endelig se innsiden av harddisken. Her var det temmelig lite elektronikk, og vi fikk et plutselig flashback til platespillerens glansdager. Det er ikke umiddelbart enkelt å forstå hvordan vi skal gå videre nå for å ta fra hverandre resten av harddisken, men vi gir det et helhjertet forsøk allikevel.

Bli med på neste side, hvor vi forsøker å finne ut hvordan vi skal gå videre med demonteringen, og hva mer som skjuler seg i harddiskens indre.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen