Bilder fra Smartphone 2003

     

Microsoft har sett seg ut mobilmarkedet som et av de nye satsningsområdene sine, og satser nå for fullt på det egenutviklede operativsystemet Smartphone. Dette skal være en direkte utfordrer til de store mobilprodusentens egenutviklede SymbianOS.

Da vi først fikk prøve ut Smartphone 2002 i vår test av Qtek 7070 tidligere i år var vi meget fornøyde med både brukervennlighet og grensesnitt. Riktignok savnet vi funksjoner som norsk ordliste og støtte for æøå, men syntes allikevel Microsoft hadde gjort en god jobb i utviklingen av operativsystemet.

Nå er 2003-versjonen av operativsystemet på vei til markedet, kjent under kodenavnet 'Ozone', og Microsoft lover en rekke nyheter som skal gjøre Smartphone til et adskillig mer kraftig og potent operativsystem for mobiltelefoner enn sin forgjenger.

Rent teknologisk er nok den utvilsomt største nyheten i Smartphone 2003 den innebygde støtten for Blåtann, som endelig gjør det mulig for mobilprodusentene å implementere denne teknologien i telefonene sine. Microsoft lover også bedre multimedia-støtte i form av Media Player 9, som blant annet skal tilby bredere støtte av formater og bedre kompresjon enn sin forgjenger.

     
Kolonnevisning (t.v) gir mer oversikt når du surfer

Internet Explorer har også fått seg en solid overhaling, inkludert en meget praktisk løsning for visning av sider som de har "lånt" fra den norske nettleseren Opera. Mens man tidligere har måttet se nettsteder på samme måte som man ser på en ordinær PC-skjerm, noe som med en skjerm-oppløsning på 176x220 piksler selvfølgelig betyr usedvanlig mye scrolling i alle retninger, kan man nå stable siden oppover i én kolonne. Dette betyr at man kan kun trenger å bla opp og ned, noe som gjør siden adskillig mer oversiktlig.

Nettleseren har også fått støtte for det meste av nyere teknologi på nettet. HTML 4.01, XHTML, CSS og Javascript 5.5 for å nevne noe. Nytt er også støtten for versjon 2.0 av WML, som gjør det mulig å surfe på de neste generasjons WAP-sidene som har begynt å dukke opp på nettet.

     

Også på kommunikasjons-fronten har Smartphone 2003 en del nyheter å by på. Eksempelvis skal operativsystemet endelig ha fått på plass støtte for flere e-post kontoer, noe som burde være et svært praktisk tillegg for proffbrukeren og andre i samme situasjon.

Hittil er det vist frem tre telefoner som vi vet vil basere seg på 2003-versjonen av Smartphone. Den første av disse er Motorola V700, som blir den første Smartphone-telefonen med Blåtann. Den andre er en tynnere og smalere versjon av kameratelefonen Mitac Mio 8380, som vil få modellnavnet Mio 8390. Til sist planlegger også Asus en ny mobiltelefon basert på Ozone kalt AGP-600.

Microsoft har vært svært forsiktige med å uttale seg om Smartphone 2003, og har enda ikke gått ut med noen offisiell lanseringsdato. Det har tidligere vært antydet at vi ville få se operativsystemet lansert allerede dette kvartalet, men mye tyder nå på at vi ikke vil få stifte bekjentskap med Smartphone 2003 før nærmere jul.

Vi må ihvertfall kunne si at vi krysser fingrene for at det nye operativsystemet ikke ender opp som Smartphone 2004.


relaterte nyheter

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen