Bildemobbing

Antallet kameramobiler i Norge har økt drastisk de siste årene. I fjor alene ble det solgt over 2,50 millioner av dem i Norge, og foreløpige tall fra i år viser at 4 av 5 solgte mobiler har kamera.

En norsk undersøkelse utført av Senter for atferdsforskning viser at vel 27 prosent norske barn på 9. og 10. klassetrinn er engstelige eller i noen grad engstelige for å bli fotografert med mobiltelefon i dusj eller garderobesituasjon.

Økning
Antallet barn som bruker mobil har steget kraftig de siste årene. Undersøkelsen viser at mer enn 2/3 av norske tiåringer oppgir at de har mobil, mens så godt som alle tenåringer har egen mobil.

At mobiler har blitt så vanlig blant barn og ungdom kan ha mange positive virkninger, men kan også skade barn hvis det misbrukes.

- Vi ser en eksplosjon i denne typen telefoner og muligheten for at et bilde haver i feil hender blir større og større, sier universitetslektor Gaute Auestad ved Senter for atferdsforskning.

Moral
Auestad var en av de som utførte denne undersøkelsen, og sier det er grunn til bekymring fordi det ikke lenger er voksne ansvarlige mennesker som bestemmer hvilke bilder som kan publiseres, men små barn.

- Tekniske ferdigheter og moralsk modenhet følges ikke nødvendigvis, sier Auestad og trekker frem hvor viktig det er at foreldre følger med på barns mobilbruk.

En britisk undersøkelse viser at bildemobbing er et økende problem også i England, hvor hele 4 millioner ungdom har kameramobiler.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen