BIFFsnadder

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Kulturo.no er på BIFF (Bergen Internasjonal Filmfestival) og går programmet litt i sømmene. Her får du en ny runde med filmer som kanskje er verdt å holde et øye etter.

Chasing Ghosts: Beyond The Arcade

"Chasing Ghosts: Beyond The Arcade" er pensum for ekte spillnerder.

Visste du at på det på slutten av 70-tallet, starten av 80-tallet, var arkade-kjendiser som knivet om å sette ny verdensrekord i Pacman mens de var omringet av fans, og at de tilogmed hadde groupies? Det gjorde i alle fall ikke jeg, men nå vet jeg bedre. "Chasing Ghosts" handler om nettopp de aller beste arkade-spillerne som ble avbildet i 1982 i "LIFE Magazine". Dette bildet er utgangspunktet for en doku-biografisk film om disse supernerdene som fikk oppmerksomhet dagens såkalte pro-gamere enda ikke får.

Vi møter alt fra mannen som var initiativtaker til å samle inn rekordpoengsummer og holde arkade-VM til sjefsnerden som var den første til å runde Pacman med perfekt score – altså maks teoretisk mulig oppnåelig poengsum! Det er en sjarmerende og morsom gjeng vi blir kjent i Lincoln Ruchtis film med dette uvanlige temaet. For seriøst spillinteresserte er denne filmen et must, om/når den kommer på DVD.

Black Book

En sterk kvinne snur soldathoder i
En sterk kvinne snur soldathoder i "Black Book".

Tysk-Nederlandsk krigsfilm satt i Nederland under andre verdenskrig der vi følger en motstandsgruppe av jøder og spesielt unge Ellis de Vries (Carice van Houten), som ender opp med å spionere på Gestapo-offiser Ludwig Müntze. "Black Book", eller "Zwartboek" som den heter på hollandsk, er en engasjerende krigsthriller som stiller i samme vektklasse som "Der Untergang" og det uten å gjøre seg bort. Å si noe mer om plottet vil fort ødelegge for de mange vendingene som driver filmen fremover, og det er en knakende god historie som blir matchet av tilsvarende gode skuespillerprestasjoner over hele rekka. "Black Book" bør oppnå en del nominasjoner som "Beste utenlandske film" på ymse festivaler da den evner å fri både til kritikere og vanlig kinogjengere. Det er enda ukjent om den får norsk kino-distribusjon, men man kan i alle fall håpe.

Smiley Face

"Smiley Face" klarer ikke å levere varene, hverken med eller uten sentralstimulerende midler.

Anna Farris spiller hovedrollen i denne stoner-komedien som aldri klarer å levere varene. "Smiley Face" handler om dophodet Jane som blir uansvarlig høy av å spise romkameratens hasj-kake som han har bakt for science-fiction-konvensjonen han skal holde samme dag. Plutselig står Jane i den situasjonen at ny kake må lages, strømregningen må betales og ikke minst har hun en audition om ikke lenge. Svevende blant fuglene er denne oppgaven selvsagt klin umulig og vi blir med på en form for roadtrip fra A til Z hvor alt som kan gå galt, går galt, og alt som ikke kan gå galt også gjør det.

Anna spiller en helt ok som Jane, og filmen har noen scener som er til å humre av, men alt i alt virker "Smiley Face" mer passende for fnisende 14-åringer. Dette er en typisk tenåringskomedie som forenkler det meste og fôrer publikum de scenene og kommentarene som skal være morsomme med teskje. "Smiley Face" er kanskje en grei søndags-film om man er villig til å ofre et par hjerneceller uten særlig mentalt føde i retur. Midt på cannabis-planten.

Shoppen

Situasjonkomikk rundt temaet speed-dating i
Situasjonkomikk rundt temaet speed-dating i "Shoppen".

Hva får du når du putter ni gutter, ni jenter og et speed dating-byrå på et tysk filmsett? Tro det eller ei, men resultatet er en genuint morsom film med artige karakterer som faktisk forteller en del sannheter om singel-livet. Handlingen i "Shoppen" består i all hovedsak av morsom dialog mellom de forskjellige deltagerne som spør hverandre ut innen den korte tidsrammen de er tildelt med hverandre. Der mange filmer prøver å være morsomme men feiler, virker det som regissør og skribent Ralf Westhoff egentlig ikke prøver men rett og slett bare lykkes. "Shoppen" virker ekte, og selv om den har ganske polariserte karakterer, føles mye av dialogen som reell. Ikke en film man stup-ler av, men likefullt en av de morsomste filmene på årets BIFF, om ikke den morsomste.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen