BIFF dag 6

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Jødisk nazisploitation

"Stalags" er en dokumentar om det som må være en de merkeligste litterære sjangre gjennom tidene. "Stalags" er bøker hvor ariske SS-kvinner, av typen lettkledd og veldreidd, torturerer og voldtar jødiske menn. Disse bøkene hadde sin storhetstid på 60-tallet, og ble en hit blant jødiske tysker-fetisjister og andre seksuelt undertrykte menn. Denne dokumentaren ser på årsaker til denne sjangerens fremvekst og sporer opp både dens lesere og forfattere.

Snodige fantasier i
Snodige fantasier i "Stalags" Her et tvilsomt bokomslag.

Med dette som utgangspunkt sier det seg selv at dette er en rimelig spesiell dokumentar. Til tider er det hysterisk morsomt, som når vi får vite om konkurransen mellom forfatterne om å stadig skrive sykere fortellinger, og historien til en jødisk fange som ikke hadde lyst til å prøve å rømme fra konsentrasjonsleiren på grunn av sine fantasier om de kvinnelige vokterne, alt fortalt i eksplisitt detalj. Samtidig reises det naturligvis etiske spørsmål rundt sjangeren, men denne delen av filmen skorter det litt på. Men, men; utrolig moro er det likevel!

"Stalags" kan kanskje sies å være en litterær versjon av filmens nazisploitation, som i stor grad har samme type fortelling. Ekstra betent blir det naturligvis når mennene i tillegg er jøder. Dokumentaren i seg selv er tilnærmet harmløs, men emnet den tar opp passer naturligvis ikke for alle. Innen nå burde alle lesere vite om dette er noe for dem. Hvis ja, så går den igjen onsdag kl. 17.05 i MB 5.

Humoristisk om Bush og 705 landsbybeboere

I forbindelse med den amerikanske valgkampen viser BIFF en rekke filmer som i større eller mindre grad har tilknytning til dette. "Crawford, Texas" forteller om den bitte lille byen Crawford, hvor den daværende presidentkandidat George W. Bush flyttet, for å slik bygge opp et cowboy-image i media. Dette fører til voldsomme endringer i det lille samfunnet, som igjen speiler noen av endringene som skjedde på landsbasis i løpet av Bush sine åtte regjeringsår.

Dette er nok en sterk dokumentar på BIFF, en sjanger som virkelig har fått slå seg løs under årets festival. "Crawford, Texas" er 70 minutter med morsomme episoder og mennesker. Den går igjen på onsdag kl. 9.00 i MB 5, og er et tilnærmet must for alle som vil se en annerledes dokumentar om den amerikanske presidenten.

Ikke bare film

En av plakatene til
En av plakatene til "Yodok Stories".

Selv om BIFF er en filmfestival skjer det også flere ting enn bildene som flimrer over lerretet. I forbindelse med BIFFs fokus på det amerikanske valget ble det idag holdt et seminar om den amerikanske valgkampen på Scandic Hotel. Med gjester fra begge sider av det politiske spekteret ble det en interessant debatt, selv om den høye temperaturen uteble.

Etter dagens visning av "Yodok Stories" stilte utøvende produsent Bjarte Mørner Tveit til Q & A i kinosalen.

- At det i 2008 finnes konsentrasjonsleirer av denne typen er noe jeg som menneske og menneskerettighetsforkjemper ikke kan godta. Og dette er vår måte å prøve å skape engasjement på, sa han og viste til filmens alvorlige innhold.

Han kunne også fortelle at musikalen filmen handler om har blitt en noe uventet stor suksess i Sør Korea, og de håper også å få vist filmen både der, i Europa og Amerika.

Tips for dagen

BIFF 2008 nærmer seg slutten, men det er fortsatt to dager med filmmoro igjen. Om det er ledige billetter kan det være lurt å få med seg prisutdelingen etterfulgt av avslutningsfilmen "Man On Wire".

Om du vil se en av høstens kinofilmer før alle andre er "Son of Rambow" å anbefale. Den går i MB 2 kl. 13:15.

Av konkurransefilmene har "Den Guddommelige" fått mye oppmerksomhet. Den handler om en italiensk politiker med tilknytninger til både mafiaen og Vatikanet, og er å se i MB 1 kl. 21:00

Du kan lese våre andre artikler fra filmfestivalen her.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen