BIFF dag 4

Dag fire av BIFF er over, og film fra morgen til kveld er nå ren rutine. På lørdagens program sto blant annet dekkende dokumentasjon av de siste års situasjon i Liberia.

Politikk i Liberia

Liberia er ikke det afrikanske landet vi oftest får rapporter fra, og da er det greit at BIFF har valgt å vise to dokumentarer om landets politiske situasjon. Kl 9.30 startet det med "Iron Ladies of Liberia", en dokumentar som tar for seg det første regjeringsåret til den nyvalgte presidenten i Liberia, Ellen Johnson Sirleaf. Hun ble nemlig, som første kvinne, valgt til president for et afrikansk land, i en valgkamp hvor hun med knapp margin slo den tidligere fotballstjernen George Weah.

Ellen Johnson Sirleaf klar for kamp.
Ellen Johnson Sirleaf klar for kamp.

Filmen byr på uvanlig nær dokumentasjon av et statsoverhode med svært mange og store problemer å hanskes med. Ekstra interessant blir det naturligvis når det er snakk om en kvinne, men filmen viser overraskende lite negative reaksjoner på hennes kjønn. Hun møter en rekke mennesker som har klager av alle slag, men aldri brukes hennes kjønn mot henne. I sin regjering har hun flere kvinner representert; heller ikke dette blir protestert på, så sant ikke skaperne av dokumentaren da har fjernet dette.

Like etterpå var det duket for "Pray the Devil Back to Hell", som tar for seg tiden før Sirleaf ble valgt til president, og viser hvordan det var Liberias kvinner som gjorde opprør mot det voldelige og korrupte regime- og dermed hjalp med å bane vei for Sirleaf.

Begge filmene bør først og fremst sees for kunnskapens og opplysningens skyld, ikke i så stor grad det filmatiske.

Høyst personlig reise

"Marionettens oppdagelser" er en norsk dokumentarfilm som det tok åtte år å lage. På fredag hadde den sin premiere på det store lerret, hvor også regissør Bjarte Mørner Tveit var tilstede. Tveit fikk som ung mann en stor samling med 8 mm filmer fra sin bestefar, som viste mange av hans eventyr overalt på kloden. Dermed startet en reise for Bjarte hvor målet var å bli kjent med sin bestefar, gjennom disse filmene. Kort tid inn i filmens produksjon døde bestefaren, og slik endret filmens mål seg underveis. Det er en svært personlig film, nesten litt for personlig, som mangler en skikkelig struktur og som aldri helt klarer det den forsøker på. Likevel må kreditt gis for at filmen etter så mange år har blitt fullført.

Guy Ritchie tilbake til "Snatch"

Guy Ritchie har nesten hatt en kunstnerisk død innen filmindustrien, men med "RocknRolla" er han tilbake der han startet. Igjen handler det om små og store, britiske gangstere som alle er 100 ganger kulere enn James Bond, og alltid har en gylden replikk på lager. Så mye handling eksisterer egentlig ikke, bare diverse episoder som involverer Londons avskum. I sin nyeste film drar Ritchie frem mange av sine gamle type rollefigurer, og dessverre har det meste i "RocknRolla" blitt gjort av Ritchie selv i "Lock, Stock, and Two Smoking Barrels" og "Snatch". Enda verre er det at det i disse filmene ble gjort bedre. Men "RocknRolla" har absolutt mange lyspunkter, og et par av påfunnene er virkelig gode, og gjør i stor grad opp for de påfunnene som føles litt slitne. En solid siste halvtime gir fans av Ritchie god grunn til å håpe på at Ritchie nærmer seg god, gammel form.

Anbefalinger for søndag

Hunter S. Thompson, mange journalisters store forbilde.
Hunter S. Thompson, mange journalisters store forbilde.

Søndag er premieredagen for filmen "Gonzo: The Life and Work of Hunter S. Thompson". Kulturo har naturlig nok ikke fått sett filmen ennå, men med et snev av fremsyn kan dette likevel anbefales som en film det sannsynligvis er verdt å se. Den starter kl. 22.50 i MB 4.

Ellers er det kl. 14.30 i MB 4 duket for en ny visning av "Encounters at the End of the World". Denne spesielle dokumentaren av tyske Werner Herzog har det blitt skrevet om tidligere, og denne anbefales også.

Du kan lese våre andre artikler fra filmfestivalen her.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen