BIFF dag 3

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Den tredje dag med BIFF-film er bestått, og stadig gir vi i Kulturo.no deg en smakebit på hva som rører seg av film i byen mellom de syv fjell. Nå som de fleste burde være varme i trøya og klar for film, serveres en av årets storkanoner.

W.

Regissør Oliver Stone legger ikke skjul på sitt politiske syn i
Regissør Oliver Stone legger ikke skjul på sitt politiske syn i "W.".

Det var med en anelse stolthet at festivalsjef Tore Fosse meddelte at visningen av Oliver Stones film "W." var en verdenspremiere. Filmen må kunne sies å være en av de største trekkplastrene ved årets BIFF-festival. Og det er naturligvis historien om den amerikanske president George W. Bush som her fortelles, helt fra fyll og fanteri i ungdommen til dagens politiske røre.

Oliver Stones politiske overbevisninger er kjent for de fleste, og i forbindelse med den pågående amerikanske valgkampen er det ikke annet å si enn at han allerede har avgitt sin stemme. "W." er nemlig 100 % propaganda laget for å latterliggjøre republikanerne og peke på deres egentlige intensjoner for invasjonen av Irak. Det er naturligvis Bush selv som får svi mest, og han fremstilles her som en vanvittig ignorant og idiotisk person. Nå er riktig nok Bush ikke kjent for å være en ordenes mann, og spekulasjonene om hans intelligens er en løpende vits verden over.

Spørsmålet er om ikke Stone likevel har gått litt for langt i denne fremstillingen av Bush; humoren sitter sjeldent særlig bra, og er i seg selv ikke så veldig intelligent, den heller. Bush gis også en lett tragisk historie, gjennom forholdet til Bush senior, som aldri er helt fornøyd med det junior foretar seg. Men denne konflikten blir ikke fulgt opp i særlig stor grad. "W." fremstår som lite annet enn forvrengning og overdriving, og er et lite sofistikert forsøk på å få frem noen viktige poeng, akkurat i tid før den amerikanske valgkamp.

Det moderne Kina

I filmen "Tid for forsoning" står konflikten mellom far og sønn i fokus. Faren klarte ikke å finne den økonomiske lykke i storbyen, og returnerer til sin gamle hjemplass på landet. Her får han straks vite at konen har dødd, noe som sterkt medfører til en særdeles anspent situasjon med sønnen. Filmen forteller på godt og effektivt vis denne tilsynelatende meget ukompliserte fortellingen. Sett i et litt større bilde handler filmen også om moderniseringen, da først og fremst kulturelt og i verdisyn.

Filmen
Filmen "Rock Heart Beijing" skildrer tilværelsen til de kinesiske musikerne i bandet Subs.

Også den norske dokumentaren "Rock Heart Beijing" forteller om det moderne Kina, dette gjennom medlemmene i punk-rock-bandet Subs. Gruppens kvinnelige vokalist er oppgitt over det falske innholdet i kinesisk populærmusikk, og vil med sin stemme og sine ord formidle noe som for henne er viktig, og ikke minst ekte. Markedet for punk-rock er imidlertid ikke det største i Kina, og dermed går turen til blant annet Norge. Som en norskprodusert dokumentar med varighet på knappe timen, er det en film som på mange måter er av et lite format. Likevel er den til en viss grad vellykket, vi lærer virkelig å kjenne den sjarmerende vokalisten, og dette kan godt være en av de små filmene du bør ta deg tid til under årets BIFF-festival.

På premierevisningen var filmens skapere og Subs-vokalist Kang Mao tilstede for å fortelle om sine opplevelser.

Vartet opp med premierefest og konsert

Kinesiske Subs tråkket i tillegg til med premierefest og konsert etter filmvisningen, på USF Verftet. Etter intet ringere enn fire lokale oppvarmingsband vartet kineserne opp med en energisk og god konsert for det litt for glisne publikummet som hadde tatt turen. BIFF viser at de satser bredt når de til flere av sine musikkfilmer kjører en helaften som gjerne involverer konsert med bandet fra filmen eller andre relaterte musikere.

Dessverre viser det seg å være vanskelig å trekke folk til en scene som ligger et lite stykke utenfor selve sentrum i en såpass kompakt by som Bergen, men for de av oss som liker både film og musikk i like stor grad er dette en herlig forening vi gjerne ser mer av. Subs viste i alle fall at de har mye av det som trengs for å fronte en musikksjanger som ikke står særlig sterkt i Kina enda. Kang Mao er i alle fall et lite fyrverkeri på scenen.

Kompromissløst om selvmord og mørke

Filmen "Ballast" danner en fin motvekt til alle muntre distraksjoner som så mange filmer er. Den er kompromissløs i både form og innhold, uten å på noe tidspunkt opphøye elendigheten. Filmen forteller historien om James, som i tomheten etter sin brors selvmord, selv gjør et forsøk. Han mislykkes, og må etter hvert møte hverdagens triste realiteter. Involvert i dette er også en mor og hennes sønn, som virkelig sliter med å klare seg. Med en troverdig skildret depressiv person i hovedrollen er ikke dette årets underholdningsfilm, men den fortjener likevel en solid anbefaling.

Du kan lese våre andre artikler fra filmfestivalen her.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen