Betal trådløst i år

Tenk deg at du er i en butikk og handler klær. Når du skal betale i kassen, må du trekke kortet gjennom bankterminalen, som selvfølgelig ikke klarer å lese kortet ditt. Etter flere forsøk på å trekke kortet rask og tregt igjennom leseren, forsøker du å pusse magnetstripen. Du innser til slutt at det hele er nyttesløst, og at bankkortet ditt er avmagnetisert. Dermed ble det ingen kleshandel på deg denne dagen. Du må ta kontakt med banken, og vente en ukes tid før det nye kortet dukker opp i postkassa.

Dette scenarioet er nå i ferd med å bli historie. Nå kommer nemlig "trådløse" Visa-kort til Norge. Kortene benytter seg av såkalt RFID-teknologi, og leses av ved hjelp av en RFID-leser du holder kortet ditt i nærheten av. Denne teknologien er allerede blitt tatt i bruk i USA, hvor bankkortbrukere har kunnet nyte godt av trådløs betaling i ett år. Allerede nå kan amerikanere som har et American Express-kort med RFID, betale trådløst ved 12 000 McDonalds-restaurater i landet.

Trådløs betaling
I Norge prøver nå Visa ut teknologien med RFID-brikker i Visa-kortene. I følge Digi.no, er betalingsløsninger med teknologien tilgjengelig for bankene. Betalingsterminaler med RFID kan plasseres ut i butikker, og kan også brukes for eksempel på bussen, i drosjer og på parkeringsplasser.

Overfor Digi.no sier informasjonssjef Thomas Midteide i Teller AS, tidligere Visa Norge AS, at Visa-kortet vil være perfekt for for eksempel Oslo Sporveier. Oslo Sporveier holder på å installere et betalingssystem basert på RFID. Med en RFID-leser på bussen eller trikken, slipper passasjerer uten månedskort å tenke på å ta med seg småpenger.

Ingen PIN
Når du betaler med RFID, behøver du bare å holde kortet ditt noen centimeter fra kortleseren. Leseren sender ut signaler på en høy frekvens som igjen setter RFID-brikken i bankkortet i sving. Dette signalet fanges igjen opp av kortleseren, som deretter trekker penger fra din konto.

Ulempen ved systemet er at det ikke krever noen PIN-kode fra brukeren. Faren for misbruk øker derfor betraktelig. For å begrense dette, har Visa satt en øvre grense på 15 euro, eller omtrent 120 kroner per transaksjon, slik at store beløp ikke kan trekkes fra din konto. Kortet kan som vanlig sperres mot bruk om du skulle miste det.

I følge Digi.no, sier anslår Midteide at kortene vil være ferdig utviklet i løpet av andre halvår i år.

Hvis du vil vite mer om RFID-teknologien, anbefaler vi deg å lese vår artikkel "RFID - livet på en brikke".

(Kilder: Digi.no, RFIDjournal.com)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen