Betal bussen med mobilen

Near Field Communication (NFC)

NFC er en strømvennlig teknologi som gjør det mulig å sende og motta informasjon. Rekkevidden på noen få centimeter gjør teknologien egnet til bruk i betalingsløsninger.
Teknologien er ikke ny, og brukes for eksempel ofte i skitrekk, der du kun trenger å holde heiskortet i nærheten av leseenheten for å slippe gjennom bommen. Også busselskaper har begynt å ta i bruk teknologien, som erstatning for tradisjonelle klippekort.

I fjor høst gjennomførte Telenor og busselskapet Cominor en vellykket test av mobilbetaling på busser i Tromsø.

I testen fikk rundt 30 personer utdelt en telefon som kunne brukes på samme måte som et smartkort, det vil si at du holder telefonen i nærheten av betalingsterminalen for å betale reisen. Tilbakemeldingene var svært gode.

Vil du vite mer om prosjektet?

Kan være klart om ett år

Ifølge dagens pressemelding fra Telenor, kan teknologien være klar for full utrulling allerede om ett til to år. Prosjektleder for utviklingsarbeidet hos Telenor, Erlend Pedersen, forteller at testperioden først og fremst ble gjennomført for å se hvordan mobilbetaling ble mottatt, og for å avdekke hva som kan forbedres.

– I en eventuell videreføring vil mobiltelefonen også kunne brukes til å forhåndsbetale reiseproduktene. Først da er vi over på en løsning hvor kontant betaling på bussen er borte. NFC-telefonene vil også kunne brukes til å hente ned ruteinformasjon og annen informasjon som er nyttig for den reisende, sier Pedersen i pressemeldingen.

Lars Ingvard Hoff, leder for FutureSIM-satsingen i Telenor Research & Innovation, kan fortelle at det ligger langt flere muligheter i NFC-teknologien enn enkel betaling av bussbilletter.

- I tillegg til billetter vil du for eksempel kunne ha betalingskort, nøkler og mye annet i mobiltelefonen, sier Hoff.

(Kilde: Telenor)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen