Beste x86-virtualisering: AMD "Pacifica"?

Virtualisering begynner å få mange bein å gå på. I softwaremarkedet ruver VMware med godt selskap som Xen, Microsoft Virtual Server, Virtuozzo og Virtual Iron. Selv om vitualisering på softwarelaget kan gi mange fordeler, har man også en del utfordringer med tanke på ytelse og stabilitet.

Det er nettopp denne problematikken som tas opp av virtualiseringsstøtte direkte i maskinvaren. Ved å bygge inn spesielle instruksjoner i prosessoren kan man uføre operasjoner raskere og i teorien med noenlunde større garanti for stabililitet enn det som tradisjonelt er mulig på x86-arkitektur.

Problemet og utfordringen med hele x86-arkitekturen er at operativsystemene forventer full kontroll over maskinvaren. Det er nettopp dette som man ønsker å løse gjennom å la forskjellige OS kjøre i sin egen lille verden på toppen av et lag som tar seg av kommunikasjonen med maskinvaren. Det største problemet er å utnytte maskinvaren på best mulig måte og unngå for mye "overhead" i oversettelsen. Hva skjer eksempelvis dersom to forskjellige OS vil ha tilgang til samme fysiske ressurs?

I forrige del av denne artikkelserien ble det fokusert på "Intel Virtualization Technology". Du kan lese mer om denne her: Slik fungerer Intels virtualisering.

Dersom du vil ha mer bakgrunn om emnet virtualisering anbefales denne artikkelserien:

Både AMD og Intel støtter virtualisering på sin x86-arkitektur. Selv om Intel rent tidsmessig er litt tidligere ute ser imidlertid AMD "Pacifica" ut til å få et par viktige momenter som gjør den mer avansert.

Klarer AMD å vinne virtualiseringskampen på x86 og samtidig skape et bedre alternativ som kan konkurrere med Power-arkitekturen?

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen