GUIDE: Beste solcelle-TV for hytta
Guide

Beste solcelle-TV for hytta

- På hytta på fjellet har jeg kun 12 volt solstrøm og to 170Ahr batterier. Min gamle bilderørs-TV forbruker 40 watt. Men det digitale bakkenettet forbruker mer strøm enn solcellepanelet og batteriene greier å levere, forteller en hytteier til Teknofil.no.

24 watt ekstra
- Nylig anskaffet jeg en Grundig bakkenettmottaker. Den tar 18 watt. Fordi TV-en mangler antenneinngang, har jeg koblet den til bakkenettmottakerens Scart-kontakt via en RF-modulator. Modulatoren tar 6 watt. Hele 24 watt ekstra er for mye for mitt solcelleanlegg, forteller hytteieren som spør: - Hvor får jeg kjøpt en liten TV som ikke tar mer enn 20-30 watt?

Nei, nei, nei - og ja
Det er sannelig ikke lett å finne strømgjerrige TV-er til hyttebruk - i hvert fall ikke kjente merkevarer. Da Teknofil spurte TV-produsentene om de hadde 12-volts TV-er, fikk vi nemlig følgende svar:

Panasonic: - Ikke vi, nei
Philips: - Nei, beklager
Pioneer: - Nei
Samsung: - Nei, dessverre ikke
LG: - Nei, det har vi ikke
Hitachi: - Nei, men kanskje senere i år
Toshiba: - Nei, det har vi ikke lenger
Sony: - Nei, ikke uten adapter
JVC: - Nei, det leverer vi ikke
Sharp: - Nei
Grundig: - Ja, vi har noen modeller, og det kommer flere

De gamle 4:3-skjermene
Grundig leverer disse 12-volts TV-ene med LCD-skjerm i 4:3-format:
• 19-tommeren Lenaro LW 49-7711 Text bruker maks 35 watt ved 12 volt, og 2 watt ved stand by.

De nye 16:9-skjermene
I sommer kommer Grundigs nye 12-volts Vision-serie med 16:9-format. Vision 2 er den enkleste av disse widescreen-skjermene.
• 16-tommeren Vision 2 bruker maks 25 watt ved 12 volt, og 1 watt ved stand by.
• 19-tommeren Vision 2 bruker maks 45 watt ved 12 volt, og 1 watt ved stand by.
• 19-tommeren Vision 3 bruker maks 45 watt ved 12 volt, og 2 watt ved stand by.


Blir Grundig Vision 3 din redning på hytta?

Normalforbruket ligger lavere
Det oppgitte forbruket gjelder ved maksimal lys og lyd fra TV-apparatet. Normalt forbruk ligger 15-30 prosent lavere. 16-tommeren Vision 2 vil altså vanligvis bruke 17,5-21,5 watt.

- Grundig vil lansere flere 12-volts TV-modeller i løpet av året, deriblant også noen med innebygd bakkenettmottaker, forteller produktsjef Vidar Nordsæter hos Grundig til Teknofil.

Omformeren trekker også strøm
Du kan selvfølgelig også koble en 220 volts skjerm til solcelleanlegget, men da må den først utstyres med en 12 til 220 volts omformer. Omformeren må være dimensjonert til å levere nok strøm når TV-en slås på og trekker mest strøm. Ulempen er at omformeren også bruker 3-15 watt med strøm.

For å knipe inn på strømforbruket, trenger du altså en 12 volts flatskjerm som kan kobles direkte til anlegget. Stor skjerm kan du glemme. Den trekker for mye strøm.


Med et lite solcellepanel på veggen, må du passe nøye på hva du kobler til. Hvis ikke risikerer du å ikke få med deg slutten på TV-filmen .

Bakkenett med 12 volt
De digitale bakkenettmottakerne Grundig DTR 8720, Grundig DTR 8740 MHP og Sagem ITD91HD er 12 volts og kan kobles direkte til solcelleanlegget. - Begge Grundig-mottakerne trekker 0,5 amp eller 6 watt når de står på eller er i stand by, forteller Vidar Nordsæter til Teknofil.

Grundigs nye bakkenett-PVR som kommer i salg i august, er også 12-volts.

- Monter bryter på ledningen
- I stand by kan de til enhver tid kan motta programoppdateringer som sendes ut fra RiksTV. Men fordi det bare kommer 1-2 oppdateringer i året, bør du koble ut mottakeren når du forlater hytta. - Det er bare å montere en bryter på strømledningen, sier Nordsæter. Å slå av mottakeren hver kveld er imidlertid upraktisk, fordi den bruker så lang tid på å starte opp igjen.

Parabol med 12 volt
Parabolmottakerne har omlag samme strømforbruk som bakkenettmottakerne. Canal Digitals HD-mottaker for parabol er 12 volts, og det er også Viasats parabolmottakere Thompson DSI4200, Triax DVB360S og Strong SRT6780.
Teknofil-artikkelen Her får du billigst TV inneholder priser og regneeksempler på ulike abonnementer med to TV-er hjemme og en TV på hytta.

Antennforsterker med 12 volt
Hvis hytta har svakt bakkenettsignal, må antennen kanskje utstyres med en dipolforsterker (antenneforsterker). Disse 12 volts forsterkerne henter strøm fra bakkenettforsterkeren, men strømforbruket er ubetydelig.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen