Beskytt mobilen mot overvåking

Beskytt mobilen mot overvåking

Gjennom billig og tilgjengelig programvare, kan så å si hvem som helst følge med på hva du gjør med og i nærheten av mobilen din. Det eneste man trenger er noen minutter alene med telefonen, slik at man kan installere et spionprogram. Les mer om mobilovervåking.

Sikkerhetsselskapet Ronin Consulting i Tønsberg får mange henvendelser om mobilovervåking. Firmaet tilbyr personlige livvakter og sikkerhetstiltak, og de arbeider også med å avdekke og motvirke overvåking. De her derfor god kjennskap til spionprogrammene for mobil.

Ekser og forretningsfolk
- Vi har avdekket en del tilfeller av privat overvåking via mobil. Vi samarbeider med sikkerhetsselskaper i England, og jeg vet at det allerede er et stort problem der. Det blir nok bare mer og mer av det i Norge også, sier daglig leder i Ronin Consulting, Kenneth Nielsen.

Selv har Nielsen vært med å avdekke telefonavlytting i for eksempel barnefordelingssaker. I tillegg til ekser og kjærester, er det gjerne forretningsfolk som blir avlyttet. Folk kan være ute etter tips om aksjekjøp eller andre foretningshemmeligheter.

- Problemet er at overvåkingsutstyret er blitt så billig og enkelt å få tak i for hvem som helst. Mye av programvaren kan jo bare lastes ned på nett for noen hundrelapper, og det finnes rimelige spesialbutikker med spionutstyr av alle slag, forklarer Nielsen.

Antivirus
Selv om spionprogrammene er laget slik at det ikke vil synes på mobilen at man blir overvåket, kan det finnes løsning. Enkelte antivirusprogrammer har nemlig fått øynene opp for problemet.

Ifølge antivirusselskapet F-secure er overvåkingsprogrammene for mobil er en form for trojanske spionvirus. F-Secure har derfor svartelistet slike overvåkere i sitt antivirusprogram for mobil. Har du virusprogram, vil du derfor kunne få en advarsel hvis noen spionerer på deg.

F-Secure legger vekt på at et program som dette ikke bare vil kunne brukes av personer som fysisk har tilgang til mobilen din. Hackere kan for eksempel prøve å lure folk til å installere programmet via Bluetooth.

Beskytt deg
Hvis du ikke stoler på de rundt deg, finnes det også andre metoder for å beskytte telefonen mot inntrengere. Du kan for eksempel legge inn en passordbeskyttelse som gjør at andre ikke kan komme inn på mobilen din. Ifølge sikkerhetsbransjen, kan man likevel aldri være helt trygg med dagens teknologi. Kenneth Nielsen i Ronin Consulting har dette rådet å komme med:

- I forsvaret tillater man aldri mobiler i møterom, og vi overfører denne tanken til at man aldri bør snakke om noe sensitivt eller hemmelig med en mobil i nærheten. Det holder heller ikke at mobilen er skrudd av. Skal du være på den sikre siden, må også batteriet tas ut av telefonen, ellers kan noen av telefonens funksjoner fortsatt fungere, forklarer Nielsen. 
 
Vi erfarte at den mobile overvåkingen er svært så effektiv da vi testet et av programmene. Les testen her.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen