Test

Bertine Zetlitz ? In My Mind 1997-2007 Best Of

Bertine Zetlitz gjorde seg bemerket allerede på åttitallet, da hun var programleder for "Midt i Smørøyet". Siden har hun festet seg til vår kollektive bevissthet som Norges popdronning med fem fengende albumutgivelser og en rekke Spellemannspriser i tidsrommet 1997-2007.

Bertine Zetlitz både skaper og følger trender.

Kjølig eleganse

Zetlitz har en egen teft for kjølig, stram og smart pop-elektronika, og i tillegg har hun et talent for å tilpasse seg trender. Ikke bare det, men hun har vist seg kapabel til å skape trender, også. Den lett gjenkjennelige stilen preges av finurlige tekster og nynnbare melodier. Selv om stemmen er middelmådig, er de musikalske høydepunktene elegante låter med et visst internasjonalt tilsnitt. Såpass særegen er Zetlitz, at hun har blitt beæret med en ypperlig musikkvideo-parodi av komikerduoen Bye og Rønning.

Fanger tidsånden

Mye av kjernen i det vi forbinder med Bertine, har røtter i åttitallets dancefloor-estetikk, men det er enkelt å spore lekenhet i forhold til både tyggispop, disco og småsær elektronika. Moloko, Sophie Ellis Baxtor, Bel Canto og Art of Noise kan fungere som referanser, uten at noen av dem tar den unike Zetlitz-stilen på kornet.

Et potensielt problem er at musikken som har kommet fra Zetlitz de siste ti årene har vært påfallende tidsriktig, og dermed i faresonen for å virke utdatert på en samleplate. Likevel får vi et hyggelig gjenhør med sanger som på sett og vis har påvirket den norske musikkindustrien i lang tid. Platen fanger med andre ord tidsånden slik som vi husker den fra nittitallet og de senere årene.

Hvor går veien videre?
Hvor går veien videre?

Samling, sampling og nye låter

"In My Mind" er et dobbelalbum, hvor den ene CD-en er viet hits som Girl Like You, Fake Your Beauty, Fate og Twisted Little Star, mens den andre inneholder remikser og annet typisk B-side-materiale, hvor blant annet Thom Hell bidrar. Mange vil ha glede av den første CD-en, uten å nødvendigvis ha noe særskilt behov for den andre.

Designet er forseggjort, med et morsomt og ultrafeminint grafisk uttrykk. Bertine Zetlitz frigjør seg tydeligvis fra det kjølige, stramme imaget og søker en mindre oppstivet stil. Heftet som følger med inneholder sangtekster, men lite annet. Til å være en samleplate er det overraskende lite retrospektivt, uten at det egentlig skader.

På den første CD-en finnes også to helt nye låter: Ashamed og Bubble Bursts. De vitner om en Bertine i godform, som har bestemt seg for å utforske et mer møkkete og rock-influert lydbilde. Det fungerer ganske bra, selv om disse ikke er fullt så umiddelbare som de siste årenes braksuksesser. Dette lover godt, og de som allerede er fans vil nok bifalle utviklingen.

Konklusjon

For alle med interesse for norsk pop (-historie) er denne utgivelsen verdt en smule oppmerksomhet. Selv om remiksplaten for mange kan fremstå som unødvendig, får man ta utgivelsen som det den er: Et tilbakeblikk over en flott popartists meritter, og samtidig begynnelsen på fortsettelsen.

Bertine Zetlitz In My Mind 1997-2007 - Best of Bertine Zetlitz   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen