Bergen kommune går over til Linux

Bergen kommune har fram til no køyrt Windows og Unix på alle sine serverar. Ved å gå over til Linux reknar dei med på å spare millionbeløp når det gjeld drift og investeringar. Når IT-seksjonen er ferdig med å overføre serversystema til Linux, vil neste prosjekt kanskje vere å delvis bytte ut Windows på desktopmaskiner.

Dei har til no gjennomført ein test hos Bergensskulane, og denne testen vart klassifisert som vellykka av Ole-Bjørn Tuftedal, som er teknologisjef i Bergen kommune. Både lærere og elever var fornøyde. Systemet var også stabilt og mindre utsatt for hacking enn Windows. Det eneste problemet er at en del spesialprogramvare og administrative systemer lærerne bruker kun kjører på Windows. Vi får se hvordan vi kan løse det, uttalte han til Aftenposten.

Det er no 2 år sidan dåverande arbeids- og administrasjonsminister Victor Norman avslutta den innkjøpsavtalen staten hadde med Microsoft, samtidig som han anbefalte kommunar og fylkeskommunar om å gå over til opne system, som t.d. Linux.

Store firma som IBM og Novell har nylig satsa stort på open kjeldekode, og det er desse bedriftene som skal levere maskin- og programvare til Bergen. Og kontrakten har ikkje gått ubemerka forbi selskapas internasjonale leiingar.

Dette er en av de største overganger til Linux i Europa og representerer et gjennombrudd i Norge. Det bekrefter også den sterke Linux-trenden vi ser i store deler av verden, uttalte sjef for Novell i Norge, Geir Christensen til Aftenposten. Han referer då til andre store prosjekt som er på gang, som t.d. å få heile byen München i Tyskland over på Linux og open kjeldekode.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen