Guide

Beregning av utskriftskostnader

Hvis man ser på tester av utskriftskostnader på fotoskrivere, så pleier resultatet å være at Canon kommer best ut, deretter Epson, og så HP. Så hva skyldes denne uoverensstemmelsen? Hvem er det som gjør feil? Er det noen som prøver å lure oss her? De fleste testene får disser resultatene ved å ta et normalt fotografi, og skrive det ut om igjen og om igjen til blekket er tomt, og så se hvor mange bilder som ble skrevet ut.

Dessverre har denne metoden en del mangler.
1) Bildene vil ofte ikke inneholde et gjennomsnitt av fargebruk. Derfor vil du bruke opp blekkpatronene på en annen måte en i virkeligheten.
2) Hvis du tester en skriver med flere blekkpatroner, hvordan beregner du totalkostnaden etter endt test, når det nødvendigvis er blekk igjen i en eller flere blekkpatroner?
3) Det er andre ting som bruker blekk enn utskrift. For eksempel rensing av dyser, kalibrering av skrivehode og initialisering av skriver eller nye patroner.
4) Det er stor forskjell på hvor mye blekk en skriver bruker når den skal gjøre seg klar etter å ha stått ubrukt en periode.

Ingen av disse momentene kommer med i regnestykket i vanlige tester. For å få med disse momentene, må man teste skriveren over flere uker, med lengre opphold mellom noen av utskriftene. Siden den enkelte bruker har forskjellig utskriftsmønster, er det egentlig ikke mulig å gi noe eksakt resultat, som er gjeldene for alle.

Derfor burde det opplyses om hvordan en skriver bruker blekk. Når vil den rense dysene, hvor lenge må den stå før den automatisk renser dyser ved oppstart, bruker den blekk hvis du tar ut en patron, og setter den samme inn igjen, og i så fall hvor mye.
Hvis vi fikk svar på slike spørsmål, kunne hver bruker se hvordan det ville slå ut i forhold til eget forbruk.

I dag er det slik at de tre største fotoskriverprodusentene har hver sin måte å regne på, og de har alle fordeler og ulemper når det kommer til blekkteknologi. Derfor finnes det ikke én enkelt beste løsning.

Siden skrivere er så billige for tiden, innebærer det at produsentene må ta seg godt betalt for blekket. Derfor har de relativt liten motivasjon for å innføre systemer og teknologier som gjør utskriftene vesentlig billigere. HP påstår at de har det mest effektive systemet, der minst blekk går til spille på annet enn utskrifter. Det er meget positivt, men påstanden dokumenteres bare med tall fra egne tester, og med utskrift av tekstdokumenter og forretningsgrafikk, ikke med foto, så hvordan det forholder seg der, vet vi ikke. De har heller ikke hatt separate blekkpatroner for hver farge før nå. Canon har generelt det billigste blekket, men mer blekk blir kanskje kastet bort på rensing av skrivehodet. På noen Canonskrivere må man også bytte skrivehodet etter en tid, noe som er kostbart. Epson har også separate blekkpatroner, men med skrivehodet integrert, så du trenger ikke å bytte det separat. Til gjengjeld bruker de en del blekk om du bare tar ut en patron og setter den inn igjen. Hvis du gjør det to ganger, ser du på indikatorene at blekknivået har gått ned.

Alle disse faktorene gjør at den faktiske beregningen av utskriftskostnader er nesten umulig. Den eneste måten du kan benytte de vanlige testene som finnes ute på nettet, er hvis du kjøper et nytt sett med blekkpatroner, og skriver ut vanlige bilder til det er tomt. Da har du samme bruksmønster som i testene, og resultatet av disse vil være representative for den kostnaden du kan forvente.

Til omtrent alle andre brukere – vi som skriver ut litt forskjellige utskrifter, til litt forsjellige tider, og med litt forskjellig mellomrom, er det bare én ting å si: ikke baser valget av skriver for mye på utskriftskostnader. Vurder heller andre egenskaper ved skriverne.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen