Test

Beowulf

Mannen som gav oss filmer som "Back to the Future" og "Forrest Gump", Robert Zemeckis, har tydeligvis fått smaken for digital animasjon etter han laget "Polarekspressen", og er nå tilbake med en mer voksen animasjonsfilm basert på det gamle sagnet om helten Beowulf og hans kamp mot monsteret Grendel. Zemeckis, som på manussiden har med seg selveste Neil Gaiman, har også tilpasset filmen til den nyeste 3D-teknologien som involverer bruk av aktive briller slik at bildene på utvalgte kinoer virkelig kommer ut av lerretet... bokstavelig talt.

Om helter og monstre

Den aldrende kongen Hrothgars (Anthony Hopkins) middelalderrike er plaget av det menneskespisende, vandaliserende monsteret Grendel. Aldri før har behovet etter en helt vært større enn når Beowulf setter sine mektige ben i byen. Selvgod og full av selvtillit tar han på seg oppgaven å drepe Grendel, men ikke før han har fortalt hele byen om sine fantastiske eventyr.

Han sier det kanskje ikke akkurat her, men jeg kan love deg at han tenker; «I am Beowulf!»
Han sier det kanskje ikke akkurat her, men jeg kan love deg at han tenker; «I am Beowulf!»

Det skal dog vise seg å være vanskeligere å få has på Grendel enn planlagt, da han ikke virker å la seg skremme av Beowulfs konstante behov for å introdusere seg med frasen – «I am Beowulf». Etter dåden er gjort blir det raskt klart at Grendel kun representerte en liten del av byens problemer, da hans demonmor, i Angelina Jolies animerte skikkelse, både har planer for Beowulf og kongeriket.

Da Beowulf aldri har vært en mann som har latt en utfordring gå forbi, tar han også på seg utfordringen å knekke Grendels mor på strak arm. Dette iverksetter hendelser som vil plage Beowulf til han blir en mye eldre og visere mann. Hendelsene fører også til at Beowulf mot historiens ende må legge ut på ett siste eventyr.

Monsterdreper uten hjerte

"Beowulf" har mye for seg. Filmen er ganske rå og ærlig i sin form og er overraskende lite «Disneyfisert» til tross for at den er animert på samme måte som for eksempel Pixars filmer. Dette har tydeligvis Zemeckis valgt å blåse i, og filmen minner egentlig såpass mye mer om en vanlig helaftens spillefilm at du ikke kan la vær å undre om filmens manus og historie ikke hadde kledd "Ringenes Herre"-formatet bedre enn "De Utrolige"-formatet.

Grendel, det onde fiske-zombie-menneske-dyre-monsteret i all sin prakt.
Grendel, det onde fiske-zombie-menneske-dyre-monsteret i all sin prakt.

Som underholdningsfilm gjør "Beowulf" seg bra, og det har også lykkes filmskaperne å fange noen av de episke kvalitetene tilhengerne av fantasy-genren pleier like. Det er også øyeblikk i filmen som lukter på storhet, der du virkelig blir fascinert både av historien og måten den blir fortalt på. Samtidig føles filmen også noe tom, og det er ikke alltid like lett å bry seg noe særlig om medlemmene av det tungt befolkede karaktergalleriet.

Dette kan kanskje ha noe med det faktum å gjøre at filmen er animert på en såpass virkelighetsnær måte at karakterene ser ut som vandrende lik. Det blir til tider rett og slett ubehagelig å se på dem, noe som bringer tankene til den etterhvert velkjente "The Uncanny Valley Theory", så kan de som er interessert slå det opp.

Klarer du å se forbi dette er likevel "Beowulf" en film det anbefales å få med seg, spesielt om du bor i en av byene der de har tilgang på den digitale 3D utgaven, da dette er en opplevelse verdt å få med seg bare for opplevelsens skyld. Undertegnede skvatt flere ganger tilbake i setet da det virket som objekter var bare centimeter unna min egen nese.

Se trailer en og trailer to.

Konklusjon

"Beowulf" er en god underholdningsfilm, men som langt ifra er fri fra svakheter. Filmen oppnår tidvis sitt ambisiøse potensiale, men har en lei tendens til å hale ut enkelte scener. Den kan også fremstå noe masete, men det kler vel kanskje filmens middelalder-setting? Hadde denne filmen vært en spillefilm tror jeg den både hadde vært dypere og mer engasjerende, spesielt når det kommer til karakterene. Det står rett og slett ikke på manuset, men innpakningen og gjennomføringen.

Beowulf   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen