Test

Benq-Siemens EF81 - slank og sprek 3G-mobil

Testresultater

BenQ-Siemens EF81

Positive ting Lekker design - bra materialvalg - mange funksjoner
Negative ting Dårlig batterikapasitet - proprietært OS - ikke FM-radio
Totalinntrykk
Totalinntrykk score : 6
Prisklasse
Prisklasse score : 3
Menynavigering
Menynavigering score : 5
Brukervennlighet
Brukervennlighet score : 5
Design
Design score : 6

Testresultater

BenQ-Siemens EF81

Positive ting Lekker design - bra materialvalg - mange funksjoner
Negative ting Dårlig batterikapasitet - proprietært OS - ikke FM-radio
Totalinntrykk
Totalinntrykk score : 6
Prisklasse
Prisklasse score : 3
Menynavigering
Menynavigering score : 5
Brukervennlighet
Brukervennlighet score : 5
Design
Design score : 6
3G, navigasjon, design, materialvalg, musikkspiller … EF81 er en av mobiltelefonene vi virkelig har sett frem til å få teste, og nå er den her. 

Tynn
EF81 er en foldemobil i det som best kan beskrives som Razr-design. Den er tynn, men relativt bred, og har et tastatur som er frest ut av en enkelt metallplate. Skjermen er stor og klar (320x240), og ligger så tett opp mot overflaten at det ikke dannes skygger på noe parti av skjermbildet. Det ser nesten ut som om bildet ligger utenpå glasset.

Utenpå telefonen sitter en mindre skjerm. Også denne har gode ytelser med 120x160 punkter og 262.000 farger. Under skjermen sitter tre knapper, hvorav den ene har to funksjoner. Disse knappene bruker du om du vil ta bilder, video, aktivere tastlås eller høre på musikk.

Under tastene sitter en nokså kraftig høyttaler som gjør det mulig å høre på musikk eller besvare anrop i høyttalende modus. Dessverre får du ikke tilgang til telefonens adressebok via disse tastene. Du har derfor ikke mulighet for å kalle opp uten å åpne mobiltelefonen.

Materialvalget med børstet stål og mineralglass bidrar til å gjøre denne mobiltelefonen ekstra attraktiv. Dessverre virker det som om mobiltelefonen har en svakhet i overgangen mellom glass og metall på lokket. Her er det en tynn åpning som raskt samler støv.

Meget bra tastatur
Tastaturet på EF81 er noe av det beste vi har brukt. Rask og presist lar det oss skrive tekstmeldinger. Veksling mellom filer i menyene går ikke like raskt, men det skyldes ikke tastaturet.

Lyden i telefonen er god. Ved behov kan du skru lyden opp eller ned ved å trykke på navigasjonstasten under samtale. Det finnes ingen sideknapper til dette formålet. Mikrofonen er plassert slik at den kommer nær munnen når du prater. Den er ikke overfølsom for støy.

Synkronisering
Synkroniseringsmulighetene er gode, og du kan synkronisere via telenettet (krever server med støtte for dette) eller du kan synkronisere lokalt mot Otlook via medfølgende programvare. Programvaren gir også mulighet for å ta backup, sende, eller lese meldinger på PC-en, organisere bilder og musikk eller sette opp telefonen som 3G/GPRS-modem for PC-en.

Som business-mobil har EF81 alt du trenger. Du kan laste ned e-post og lese vedlegg med en egen dokumentleser som du finner i mappen ”mine programmer” under filbehandling. Men du kan ikke fortelle telefonen at den skal laste ned e-post for en tidsbegrenset periode. Er du en av de mange som bruker e-postkassen som arkiv vil du fort se ulempen ved dette. EF81 laster ned de eldste meldingene først, og før all den gamle posten er lastet ned kan du ikke lese ferske meldinger. Om du lukker mobiltelefonen blir sending og mottak brutt. Du kan med andre ord ikke kjøre disse prosessene i bakgrunnen mens telefonen brukes til andre ting.

Minne
EF81 har innbygget minne på 64MB. På vårt testeksemplar var det imidlertid installert så mange spill, videoklipp og programmer at vi bare hadde om lag 32 MB ledig til egne ting. Du kan selvsagt rydde plass ved å fjerne alt du synes er uinteressant, men kanskje er det like greit å skaffe et minnekort. Det vil du like vel ha bruk for, om du skal bruke mobiltelefonen som musikkspiller (MP3, AAC, AAC+ og AAC++).

I mobilen finnes en rekke spill. Vi har forsøkt oss på GemJam Fever, SeaBattle, Super Bomberman og SuperStackAttack. I tillegg har vi prøvd oss som romkrigere i StarWars-spillet, et spill som alene tar nesten 1 MB av telefonens minne. Om spillene er underholdende eller ikke er en smakssak. De gjør seg i alle fall godt på den store og skarpe skjermen. Grafikk, tempo og farger er bra, mens lyden blir noe enerverende i lengden.

Kamera
EF81 har bare ett kamera. Dette er plassert slik at det vender mot deg når telefonen er åpen, og fra deg når den er lukket. Skal du bruke mobiltelefonen som kamera opererer du kameraet fra de utvendige knappene, uten å åpne mobilen. Unntaket er om du skal ta selvportrett. Da må du åpne mobilen og bruke den innvendige skjermen som søker. Det samme må du gjøre om du skal ha videosamtale. Legg telefonen forran deg og åpne den til du kjenner den første låsestillingen. Da skal vinkelen være optimal for videosamtale. Linsen sitter under skjermen, noe som kan føre til at du blir filmet med en lite flatterende undervinkling.

Bildekvaliteten ved foto er meget god, med høyeste oppløsning på 1600x1200 punkter (2 megapiksler). Kameraet er også svært lysfølsomt og kan brukes i dunkel belysning, selv om fargene da forsvinner. Noe kameralys eller blits har mobiltelefonen ikke. Telefonen har ok videofunksjonalitet, men heller ikke mer. I dårlig lys og ved raske bevegelser blir opptakene ekstra grøtete.

Tilleggsfunksjoner
Programvare er det plenty med på denne mobiltelefonen. Her finnes blant annet programvare for miksing av drinker, værvarsel, oversetting, konvertering, nedlasting av RRS-nyheter og visning av filvedlegg.

Sett under ett er dette en av de slankeste og mest attraktive mobiltelefonene på markedet Medaljens bakside er dårlig batterikapasitet og et proprietært operativsystem. Den har heller ikke radio, og du kan ikke bruke valgfritt hodetelefonsett. Vi er like vel så godt fornøyd med EF81 at vi gir den terningkast 5.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen