Test

BenQ-Siemens EF81

Design og byggekvalitet - 

Da Siemens solgte sin mobildivisjon til taiwanske BenQ, var det knyttet stor spenning til om de nye eierne ville klare å puste nytt liv i den gamle, tyske mobilprodusenten.

Da BenQ viste frem fruktene av sammenslåingen i januar i år, var det helt tydelig at produsenten i alle fall hadde klart å gjøre noe riktig. For første gang på lenge kom det attråverdige mobiltelefoner med Siemens-navnet. Riktignok med BenQ foran.

Den modellen som har fått mest oppmerksomhet siden lanseringen er uten tvil EF81. Den er tynn, i metall og har imponerende tekniske spesifikasjoner - i alle fall på papiret.

Det er liten tvil om hvor designerne i BenQ har hentet inspirasjonen til EF81 fra. Som hos mange andre produsenter, er det tydelige Razr-referanser å spore i telefonens utforming.

Nå skal vi ikke tillegge Motorola all ære for tynne kamskjelltelefoner, men det er åpenbart at BenQ prøver å etterligne Razr: Telefonen er syltynn, lokket ser ut som det har Razr-utforming, og BenQ har ikke engang forsøkt å legge skjul på kopitendensene når det gjelder tastaturet.

Liten kar
EF81 er ingen stor telefon, og blant 3G-telefoner er den en av de minste modellene på markedet. Den glir rett ned i lommen, og selv Motorolas 3G-telefon Razr V3x ser direkte klumpete ut ved siden av.

Skallet på telefonen er utformet nesten utelukkende i metall og glass. Unntakene er kameradelen og den indre skjermen, som begge er i plast.

Åpningsmekanismen til telefonen sitter som et skudd. Telefonen formelig spretter opp når du åpner den, og det finnes ikke antydning til slark. Tastaturet som åpenbarer seg er stort og praktisk. Det er også en del flere taster her enn det som er vanlig på telefoner flest. Du finner to menytaster, to taster for å svare og legge på, én snarvei til videosamtale, én til internett, en slettetast og en egen tast for å veksle mellom programmer. Disse tastene omringer piltastene, som har en menytast i midten.

I begynnelsen er det uvant å bruke tastaturet til EF81. Det er for eksempel ganske lett å treffe feil tast, og det kreves litt presisjonstrening for å få opp skrivetempoet. Dette er likevel ikke noe som er irriterende i lengden, og etter noen dagers bruk, treffer fingrene der de skal. Alt i alt fungerer tastaturet veldig bra.

Under ytterskjermen til EF81 sitter det fire taster. Disse brukes til å skifte sanger, styre lyden, spille av video og å bildeknipsing. I tillegg kan du styre samtaler.

Alt i alt kan vi trygt konstatere at EF81 er en av de best sammenskrudde telefonene du får tak i. Det finnes ikke antydning til slark i telefonens kropp eller taster. Dette er bokstavlig talt ett hundre prosent knirkefritt, og vi har ikke én eneste ting å utsette.

Det eneste minuset vi har å nevne når det kommer til EF81 designmessig, er at skjermen på innsiden er av plast, og at det ikke er noen beskyttelse foran linsen. Disse problemene er imidlertid BenQ-Siemens EF81 langt fra alene om.

Skjerm og menyer - 

Skjermen på EF81 er skarp, og stiller med en oppløsning på 240 x 320 piksler og en fargedybde på 262 000 farger. Skjermen er den samme som vi finner i Siemens SXG75, og er med sin 2,2 tommers størrelse både stor og oversiktlig.

Menyene er også basert på den samme som vi fant i SXG75. Denne gangen har BenQ pusset opp litt mer, og det hele ser pent ut. Undermenyene er i ekte Siemens-stil, og er for det meste tekstbaserte.

Vi setter pris på at EF81 kan skifte mellom flere åpne programmer. Dette gir en slags smarttelefonfølelse, selv om vi ikke akkurat kan kalle EF81 for en smarttelefon.

Tregt
Det som trekker ned totaltinntrykket vårt av EF81, er at telefonen er veldig treg. Bare det å åpne hovedmenyen krever et sekund eller to med ventetid. Det samme gjelder når du skal trykke deg videre til undermenyene.

Dessuten er det mange irritasjonsmomenter i måten undermenyene til EF81 er organisert på. Du kan for eksempel bare bla i bilder i telefonens mediespiller, men de er ikke organisert annet enn etter navn. I filsystemet er derimot bildene organisert smart i mapper for MMS, bakgrunnsbilder og så videre, men her kan du ikke bla i bildene, og må heller bare vise ett og ett.

Vi er ikke fornøyd med EF81 i denne kategorien. Selv om skjermen er veldig klar og lyssterk, du har mulighet til å veksle mellom programmer og menyene ser flotte ut, klarer vi ikke helt å legge tregheten og de mange ulogiske løsningene bak oss.

I denne prisklassen får du telefoner med langt bedre menysystemer, både av det enkle og mer avanserte slaget - for eksempel Nokia 6280 og Nokia N70. Dessuten er skjermen til 6280 vel så god som EF81 sin.

Benq-Siemens EF81 med abonnement

Benq-Siemens EF81

Benq-Siemens EF81 med abonnement   Les mer »

Benq-Siemens EF81   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen