Guide

Beksvarte TV-er i Østfold

I dag forsvinner de analoge signalene i Østfold som dugg for vårsolen. I Askim, Fredrikstad, Halden, Moss, Mysen og Sarpsborg vil alle TV-skjermer med vanlig antenne bli kullsvarte.
I mai lider Akershus og Oslo samme skjebne, og deretter følger de andre fylkene.
Alle som får svart skjerm, må velge mellom digitalt bakkenett, kabel-TV eller satse på parabol.

Et desperat nødrop
I går fikk Teknofil en fortvilet e-post:
"Vår familie frykter svart skjerm, men vet ikke hva vi skal gjøre. Pappa har fanget opp ord som "digital" og "kanaler". Han dro på Elkjøp for å løse problemet, og kom hjem med to parabolantenner.

Det er vel ikke det vi skal ha? Vi har visstnok noe som heter kabel-TV. Har ikke antenne på taket, og heller ikke parabol. Er kabel-TV det samme som "analogt bakkenett"?
Hva bør vi kjøpe?"

Kabel i bakken, bakkenett i lufta
Nei, kabel-TV er ikke bakkenett selv om kablene går i bakken. Bakkenett-signalene går derimot gjennom lufta. Det er lett å bli forvirret!
Det nye er at de gamle, analoge signalene fra TV-senderne blir erstattet med digitale signaler.
Derfor slutter den analoge mottakeren i TV-apparatet å virke. Da må du enten koble alle TV-er i huset til hver sin digitale bakkenettmottaker, eller kjøpe ny TV med innebygd, digital bakkenettmottaker.

Alternativt kan du velge digital-TV-løsning med kabel, satellitt eller bredbånd fra andre TV-distributører. 

Hva har du fra før?
De som har satellitt-TV eller bredbånds-TV har forlengst fått digital mottaker. De trenger ikke å foreta seg noe. Mange med kabel-TV har også skaffet seg digital mottaker, og de fleste andre med kabel-TV kan ta det med ro. De fleste kabelnett fortsetter å sende analoge signaler parallelt med de digitale minst fram til sommeren 2010. De som har vanlig antenne må derimot bestemme seg raskt: Velge bakkenett-TV, satellitt-TV eller kabel-TV med digital mottaker for hver eneste TV i huset.

Hva slags antenne?
Hvis du velger det digitale bakkenettet, kan du motta signalene med vanlig, utendørs UHF-antenne på vegg eller tak. Bruk den gamle antennen, eller kjøp en ny til ca 500 kr og rett den mot senderen.
Innendørs bordantenne fungerer som regel dårlig.
Hos Teknofil.no finner du hjelp til å finne svake signaler. De digitale signalene er nemlig svakere enn de analoge.

Teknofils bakkenettguide forteller hvordan du får bakkenett i villa, rekkehus og bygård, hytte, båt og campingvogn.

Velg bakkenettmottaker
Grundig DTR8720 er en enkel bakkenettmottaker som er svært enkel å installere og som fungerer utmerket.
Sagem ITD91 HD Riks har flere tilkoblingsmuligheter, men er litt kresen på signalene.
Triax TR500 og Thomson DTI2011 er blitt trukket tilbake fra markedet.
Grundig DTR8740 MHP er mest avansert:
   1. Fjernkontrollen kan styre både mottakeren og TV-en. Det er mye enklere enn å bruke to fjernkontroller.
   2. MHP-teknologien mottar digital tekst-TV fra NRK. Vanlig tekst-TV fungerer ikke når mottaker og flatskjerm kobles sammen med HDMI-kabel.
   3. Mottakeren kan (fra midten av mai) ta pause i direkte TV-sendinger og spole i opptaket. Pausefunksjonen er svært praktisk.

Eller velg bakkenett-TV
Sony er foreløpig eneste TV-leverandør som tilbyr bakkenett-TV-er som fungerer i Norge. Med bakkenett-TV slipper du ekstra boks og ekstra fjernkontroll. Sony-TV-ene har dessuten bedre elektronisk programguide (EPG som gir full oversikt over alle kanalene) enn mottakerne fra Grundig og Sagem.

Modellseriene Sony Bravia X3500, X3000, W3000, samt nye E4000 og W4000 fins i størrelser fra 26 til 70 tommer og til forskjellig pris.

Eller velg bakkenett-PVR
Ved månedsskiftet mai/juni kommer ny PVR (personlig videoopptaker) fra både Sagem og Grundig. PVR-ene har to digitale mottakere slik at de kan ta opp et program mens du ser på et annet. I tillegg har de harddisk med pause-, spole- og opptaksfunksjon. Den lagrer 100-200 timer med opptak som må slettes etter hvert. Opptakene kan ikke kopieres til DVD eller PC.

Det fins ikke noen bakkenettmottaker som kan kobles til PC-en.

Hva koster mottakeren?
Hvis du bare vil ha gratiskanalene fra NRK og TV 2, må du betale full pris for digitalmottakeren. Hvis du samtidig tegner Rikspakke-abonnement, får du rabatt.

Grundig DTR8720 og Sagem ITD91 koster 1200-1500 kroner uten rabatt, eller 1-500 kroner med rabatt. Grundig DTR8740 koster 1800-2200 kroner uten rabatt. PVR-ene vil koste ca 4000 kroner.

Hvilke kanaler får du?
Det digitale bakkenettet sender følgende kanaler:
•  Gratis uten programkort: NRK1, NRK2 og NRK3/NRK Super. I Østfold kan mange i tillegg motta syv gratiskanaler inklusive SVT1 og SVT 2 fra det svenske, digitale bakkenettet.
•  Gratis med programkort: TV 2 (gratis ut 2009), Lokal-TV og Åpen Kanal (åpner senere).
•  Rikspakke-abonnement: TVNorge, TV3, TV 2 Zebra, Discovery Channel, Disney Channel, The Voice, SportN, TV 2 Filmkanalen, TV 2 Nyhetskanalen, Viasat4, FEM, National Geographic, Animal Planet og BBC World. Prisen er ca 3200 kroner første år, og deretter ca 3000 kr i året.
•  RiksEkstra-abonnement: Canal+ Sport1, Canal+ Film, Canal+ Film2, og TV 2 Sport forutsetter abonnement på Rikspakken. Canal+ koster 2400 kroner ekstra i året. TV 2 Sport (bare én kanal) koster ca 1200 kroner ekstra i året.

Får du rabatt på flere TV-er?
Hvis du har flere TV-er hjemme eller på hytte, båt og campingvogn, får du 70 prosent rabatt på kortavgiften og Rikspakke-abonnementet. Du får også rabatt på ekstra mottaker.
Rikspakken er ikke spesielt billig med én TV i huset, men med flere TV-er blir prisen svært konkurransedyktig.

Til sommerferien vil RiksTV tilby månedsabonnement på Rikspakke på hytta.

Får du se HDTV?
Inklusive gratiskanalene tilbyr Rikspakken bare 20 kanaler som kan utvides med 4 ekstrakanaler.
Kabel-TV og parabol tilbyr derimot minst 30 kanaler i sine standardpakker, som kan utvides til over 50 med satellitt og over 120 med kabel, deriblant flere HDTV-kanaler.

Selv om bakkenettmottakerne kan motta HDTV, har RiksTV foreløpig ikke kapasitet til å sende det. Unntaket er åpnings- og avslutningsseremonien til Beijing-OL i august. Da stenges NRK3 for å gi plass til de høydefinisjonssignalene. 

Bedre med parabol?
Satellitt-TV-selskapene Canal Digital og Viasat tilbyr sine parabolpakker med gratis installasjon til gunstig pris. De frister både med små kanalpakker for deg som ønsker noen kanaler i tillegg til NRK og TV 2, og store programpakker for deg som vil se film og fotball i HD.

Satellittselskapene tilbyr også rabatt hvis du har flere TV-er hjemme og på hytta. Med gratis parabolmontør er installasjonen faktisk enklere enn med bakkenettantenne.

Billigere med kabel-TV?
Kabel-TV har det største programutvalget. Borettslag og sameier som betaler kabel- eller bredbånds-TV-abonnement via husleien, slipper billigere enn både bakkenett- og satellitt-abonnentene. Billigere blir det ikke!

Kabel- og bredbånds-TV tilbyr dessuten bredbånd (Internett) og telefon inkludert i abonnementet. Med kabel-TV er det gratis å koble til flere TV-er analogt (de sender fortsatt analoge signaler), og billig å koble til flere TV-er digitalt. Men på hytta må du ty til parabol eller bakkenett.

Hvilken TV-framtid ønsker du?
Bare de som mottar TV-signaler med vanlig antenne, trenger å foreta seg noe når det analoge bakkenettet slukkes.

Det digitale bakkenettet har mange fortrinn, men er verken enklere eller billigere enn satellitt-TV eller kabel-TV. Bakkenettet tilbyr få kanaler, mangler HDTV, kan ikke tilby Internett og telefon, er dyrere enn kabel-TV i borettslag, og er slett ikke enklere å installere enn en parabolpakke med gratis montør.
Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen