Bekjemper terror med robotinsekter

Michro Air Viechle (Foto: United States Navy)
Michro Air Vehicle (Foto: United States Navy)

Flere land i verden er i ferd med å utvikle en ny type våpen for å bekjempe terror. Roboter på størrelse med insekter skal infiltrere fienden og ta det onde ved roten.

De små robotene er fjernstyrte, og kalles MAV, eller Micro Air Vehicles. USA er et av landene som nå jobber med å utvikle slike robotinsekter. Utviklingen foregår i forskningslaboratoriene ved Eglin luftvernbase i Florida.

- Funksjonell uskadeliggjøring
- Du skal ikke slå ned vegger. Det er snakk om funksjonell uskadeliggjøring, sier Fred Davis, teknisk sjef ved en av forskningslaboratoriene ved Eglin til Wired.

Funksjonell uskadeliggjøring innebærer å hindre målet i å utføre planlagte handlinger i stedet for å ødelegge det. En bil kan for eksempel uskadeliggjøres ved å punktere dekkene. Og dette kan de små insektliknende robotene ta seg av, ved å sprøyte inn små kjemiske sammensetninger som får materialet i dekkene til å løse seg opp hurtig.

Kryper over dørstokken
Visjonen med robotinsekter er i følge Davis at de kan krype rett inn over dørstokken til fiendens leir, utstyrt med en rekke avanserte verktøy i den lille kroppen. Ved å utstyre robotene med to strømledende "værhår", kan de kortslutte elektronisk utstyr simpelthen ved å være nær det. Slik kan de ødelegge alt fra PC-er til å kutte strømmen til bygninger, skriver Wired.

Robotinsektene kan også brukes til å frakte små bomber til fiendens sårbare punkter, i stedet for å slippe minibomber over store områder fra fly, slik USA gjorde under Vietnam-krigen.

Et annet alternativ er å la robot-insektene være bombene, slik at de selv detonerer når de har nådd målet sitt.

- Du kan lage selve kroppen av eksplosivt materiale. Alt ubrukt drivstoff kan bidra til eksplosjonen, forteller Davis.

En WASP-robot undersøkes (Foto: Courtesy of USS HIGGINS DDG-76/Wired)
En WASP-robot undersøkes (Foto: USS HIGGINS DDG-76/Wired)

Brukes allerede
Robotinsekter er ikke flunkende nytt. Britiske spesialstyrker tok i bruk en type robotinsekter ved navn WASP under kampene i Afghanistan. Disse koster $3000, eller nesten 19 000 kroner per stykk, og styres ved hjelp av en Game Boy-liknende fjernkontroll. WASP-roboten er nærmest lydløs, og kan derfor komme nærme innpå fiender uten å bli oppdaget. Den nyeste typen WASP-roboter vil ha et eksplosiver festet til seg, slik at de kan gjøre kamikaze-angrep på snikskyttere.

Å utvikle robotinsekter er et tveegget sverd, fordi fienden naturlig nok kan finne på å ta i bruk de samme metodene i sine motangrep. Juergen Altmann, fysiker ved universitetet i Dortmund, er bekymret for at robotinsektene skal bli terroristenes våpen.

I hendene på terrorister?
- Etter at teknologien har vært under utvikling en stund kommer mange land til å produsere robotinsekter, sier Altmann. Han mener at uhemmet bruk av teknologien vil forårsake store sivile skader, og fort føre den opp i hendene på terrorister.

- Terrorister kan bruke robotinsekter til for eksempel attentat på politikere, eller til å transportere biologiske og kjemiske stoffer inn på beskyttede områder, sier han.

Altmann er såpass bekymret for konsekvensene av å utvikle robotinsekter, at han nå leder en internasjonal motstandsgruppe mot dem. Foreløpig har ikke protestene ført frem, og vi kan belage oss på å høre mye mer om robotinsekter i årene som kommer.

(Kilder: Wired, Wikipedia, AV Inc)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen