Begynn å spare til nytt kamera nå

Begynn å spare til nytt kamera nå

Begynn å spare til nytt kamera nå

Dette er fotoproduktene vi forventer å se lansert i løpet av høsten

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Høsten er i anmarsj og det er ikke mange ukene til IFA-messen, som plutselig er blitt høstens store fotomesse etter at PMA atter en gang ble utsatt, denne gang til januar neste år. Samtidig har de ulike produsentene nå endelig kommet seg sånn noenlunde på beina igjen etter finanskrise og jordskjelv i Japan. Dermed ligger alt til rette for at det lanseres en masse nye og spennende fotoprodukter til høsten. Her tar vi en kjapp titt på hva ryktene sier og hva vi selv tror vil komme.

Her kan du hoppe direkte til det merket du vil lese mer om:

Sony:

Sony SLT-A77?
Sony SLT-A77?

Sony slipper systemkameraer i ett bankende kjør, i sitt forsøk på å overta markedsdominansen i denne nisjen. Det ville derfor overraske oss stort om de ikke slipper en saftig nyhet eller to i løpet av høsten. En nyhet vet vi allerede om, nemlig Sony A77, som ser ut til å blir en lenge etterlengtet etterfølger til Sonys gamle entusiastmodell A700, som Sony-fansen har ventet så alt for lenge på nå. Alt tyder på at A77 vil få det samme halvgjennomtrengelige speilet som Sonys dobbeltsiffermodeller har hatt en stund, og etter alt og dømme vil dette bli et temmelig heftig kamera som nok vil høre hjemme i entusiast- eller halvproff-segmentet.

Her kan du lese mer om Sony A77

Det er også ventet at Sony samtidig vil slippe et nytt kitobjektiv til disse kameraene, men nøyaktige spesifikasjoner vet vi ingen ting om. Samtidig ser det ut til at Sony vil slippe en ekstremtele på 500mm med blender f/4. Prisen på sistnevnte vil nok også kunne betegnes som ekstrem, men nøyaktig prisnivå er ennå ukjent. Tilsvarende objektiver fra andre produsenter ligger i snitt på rundt 67 000 kroner.

Med det tempoet Sony har sluppet systemkameraer de siste årene er det ingen som helst grunn til at A77 skal være det eneste de har å slippe nå i høst. Sannsynligvis vil vi se en modell eller to til med samme speiltype, og det modellnummeret som oftest nevnes foruten A77, er A65. Detaljer er naturlig nok ikke kjent. Ennå.

Vi forventer også å se ett eller to speilløse systemkameraer fra Sony i løpet av høsten, spesifikt Sony NEX-7 som blir den nye toppmodellen i NEX-serien, og en ny versjon av NEX-5, som muligens vil få navnet NEX-5N.

Les vår samletest av speilløse kameraer her

Nikon:

Nikon har også holdt fansen på pinebenken i årevis nå, når det gjelder et knippe systemkameraer. Det folk venter mest på er nok en etterfølger til det nå ganske aldrende (men fremdeles gode) D700. Mange venter på et D700x eller D800, eller hva en erstatningmodell nå vil bli hetende, men vi tviler på om dette vil bli lansert i løpet av høsten. Prisen på D700 har ikke gått spesielt langt ned i det siste - de siste månedene har den faktisk gått OPP med 500 kr - og kameraet selger frremdeles bra, selv om mange nok sitter på gjerdet med pengebunken i neven og bare venter på en ny modell.

Les vår test av Nikon D700

Nikon D300s, klar for utskiftning?
Nikon D300s, klar for utskiftning?

Da anser vi det som mer sannsynlig at en erstatter til D300s innfinner seg snart. D400, eller hva navnet skulle vise seg å bli, vil sannsynligvis ha en APS-C-brikke, og dette er noe Nikon allerede har et fabelaktig eksemplar av i D90-erstatteren D7000, som imponerte oss og resten av verden stort. Et mer solid kamera med flere funksjoner og litt optimalisert bildekvalitet og opptakstempo kan utmerket godt benytte samme bildebrikke som D7000 og likevel kalles en oppgradering av D300s. Med lanseringen av D7000 tok Nikon praktisk talt livet av salget av både D90 og D300s, og siden D7000 nå har vært på markedet en stund, ser vi det som sannsynlig at Nikon synes tiden er moden for å sette en stopper for dette ved å lansere D400.

Les vår test av Nikon D7000

Nikon D3x - på vei ut?
Nikon D3x - på vei ut?

Foruten D7000 er Nikons nyeste systemkameraer D3100 som ble lansert samtidig, samt D5100 som så dagens lys nå i vår. Ingen av disse er moden for å bli erstattet riktig ennå, så dersom det kommer noen nye speilreflekser fra Nikon i løpet av høsten, er det sannsynlig at det blir de vi allerede har nevnt. Foruten dem er det proffmodellene som etterhvert begynner å trekke på åra, og både D3x og D3s begynner å nærme seg pensjonsalderen, selv om de fremdeles er å regne som noe av det heftigste som er å få i sine kategorier. Et mulig D4 nevnes imidlertid på ryktebørsen fra tid til annen, men vi tror ikke tiden er inne for denne modellen riktig ennå. Den vil imidlertid sannsynligvis slippes før en erstatningsmodell for D700, som vi tror vil komme til å benytte samme bildebrikke. Om navnet vil ende på D4 er også usikkert. Japanerne er notorisk overtroiske når det gjelder tallet 4, som på japansk uttales temmelig likt ordet for død. Dermed kan det hende man hopper direkte til 5, mye slik som Olympus gjorde da de gikk fra E-3 til E-5 uten å være innom E-4 på veien. På den annen side har Nikon tidligere hatt modellen F4, som var en toppmodell som varte riktig så lenge i filmdagene.

Les vår test av Nikon D3x

Det går også masse rykter om at Nikon skal slippe et nytt speilløst system. De har hittil sittet på gjerdet sammen med Canon, men sannsynligvis har de i det stille arbeidet med forberedelser på å møte konkurransen på dette området fra Olympus, Panasonic, samsung og nå senest Pentax. I følge ryktene vil Nikons system ha en bildebrikke som er mindre enn den i speilreflekskameraene, men større enn brikken i Pentax' Q-system. En cropfaktor på 2,6x har blitt nevnt, men dette er selvsagt langt fra bekreftet.

Canon EOS 5D Mark II byttes snart ut - men når?
Canon EOS 5D Mark II byttes snart ut - men når?

Canon:

Også Canon har i det siste holdt seg til å oppdetere speilrefleksene i nybegynner- og hobby-segmentet, mens de dyrere kameraene har måttet vente. Til høsten er det tre år siden 5D Mark II ble lansert, et kamera som selv kom tre år etter sin forgjenger. Mange venter derfor at det skal komme en 5D Mark III i løpet av høsten, eller i alle fall før jul, men mange rykter snakker også om at dette kameraets nisje skal deles mellom to modeller. Om så skjer, og hvordan det i tilfelle skal skje, er det mange som diskuterer og få, om noen, som vet. Og de som eventuelt vet, sier ingen ting.

Les vår test av Canon EOS 5D Mark II

En oppdatering av 7D er også ivrig forventet av Canon-fansen, men det er lite sannsynlig at denne slippes før en gang etter nyttår. 5D Mark II er langt mer moden for oppgradering, og det er ikke særlig sannsynlig at Canon ønsker å la en billigere modell spise av salget til en dyrere modell. Folk kjøper som regel langt dyrere kameraer enn de strengt tatt trenger, og dersom en 7D Mark II skulle dukke opp før en 5D Mark III er det nok en del kunder som ville heller gått for 7D Mark II heller enn å vente enda lenger på en 5D Mark III.

Les vår test av Canon EOS 7D

Canon EOS 1D Mark IV
Canon EOS 1D Mark IV

Canons proffmodeller er også modne for utskiftning, men der ligger det i tillegg an til en omveltning. Sprinteren Canon EOS 1D Mark IV er nå nesten to år gammel, og dens forgjenger var selv to og et halvt år gammel da den ble erstattet. Om man skal bedømme på dette noe tynne grunnlaget, anser vi det ikke som sannsynlig at 1D Mark V kommer før til våren, tidligst. Studiomodellen Canon EOS 1Ds Mark III ble imidlertid sluppet i august 2007 og er således fire år gammel nå, og har tilnærmet samme bildekvalitet som 5D Mark II samtidig som den koster godt over tre ganger så mye. Dermed synes det sannsynlig at 1Ds Mark III får en erstatningsmodell før 1D Mark IV får det, men det er også mange rykter som sier det motsatte.

Ryktene vil imdilertid ha det til at disse to modellene vil slås sammen og få en felles etterfølger. Det går masse rykter om dette, uten at graden av enighet dem imellom er oppsiktsvekkende stor, men det både ryktene og vi enes om er at det i så tilfelle sannsynligvis vil dreie seg om et fullformarkamera som vil kunne by på både god oppløsning og relativt høyt opptakstempo. 32 megapiksler og 9 bilder i sekundet har blitt nevnt, men som med det meste annet i denne artikkelen er det her snakk om en blanding av spekulasjoner og ønsketenkning. Uansett hva som er tilfelle her, tror vi at 1D-serien får et nytt medlem før 5D-serien gjør det.

Canon har en del optikk som etter hvert er moden for utskiftning, men det er lite trolig at de har kapasitet til å slippe veldig mange nye modeller samtidig. De senere år har Canon stort sett konsentrert seg om å oppdatere de lange og dyre teleobjektivene sine, og de har de siste tre-fire årene annonsert nye versjoner av det meste fra 300 mm til 800 mm brennvidde. Siste nye er 200-400 mm f/4 med innebygget 1.4x telekonverter, men denne er egentlig ikke lansert ennå - Canon har bare sagt at de jobber med å utvikle den. 70-200 f/2.8 IS har også blitt oppdatert for ikke lenge siden, og av de lange hvite telene er det først og fremst 300 mm f/4 IS og 400 mm f/5.6 som mangler oppgradering, dersom man ser 200-400 mm-objektivet som en slags oppgradering av den etter hvert gamle 100-400 mm skyvezoomen. Objektivene vi anser det som mest sannsynlig at Canon vil lansere til høsten, er en ny versjon av 24-70 mm f/2.8, som dessverre neppe vil få IS, samt kanskje en ny 50mm f/1.4. Noen ny 35 mm tror vi dessverre ikke vi vil se på lenge ennå.

Les vår test av Canon EF 800mm f/5.6L IS USM

Speilløse systemkameraer er ikke noe Canon kan tilby for tiden, selv om de for en liten evighet siden hadde noen filmbaserte målsøkerkameraer, og foruten fansens ønske og spekulasjoner er det heller ikke spesielt mye som tyder på at Canon kommer med noe slikt i overskuelig fremtid.

Her kan du hoppe direkte til det merket du vil lese mer om:

Olympus:

Olympus satser tungt på sitt mFT-system, og slapp nettopp etterfølgere til alle sine PEN-kameraer, og vel så det. Sannsynligvis har de dermed heller lite nytt å by på til høsten, men dette kan være en smart strategi. Ved å slippe alt, eller nesten alt, tidligere enn alle konkurrentene, får de mer oppmerksomhet og gratisomtale.

Og det trenger de, for Olympus sliter. Antall ansatte reduseres stadig, og store deler av Olympus' tilstedeværelse i Norge er nå flyttet til Sverige. VIP-servicen som de var berettiget stolte av er også en saga blott, og da en av våre freelancere sitt E-3 havarerte tok det omtrent en måned før reklamasjonsreperasjonen var utført og kameraet tilbake i hans hender. Når man lever av å bruke sitt fotoverktøy er slikt ikke akkurat noe man setter pris på.

Les vår test av Olympus E-3

Olympus E-30. Oppfølger på vei?
Olympus E-30. Oppfølger på vei?

Selv om Olympus satser klart hardest på speilløse kameraer er det ikke dermed sagt at de har helt gitt opp speilreflekser. Det er ikke engang et halvt år siden de slapp E-5, sin nye toppmodell, og det går også noen rykter om at det er en E-50 på vei, som erstatning for E-30. Den nå avtroppede Olympus-sjefen, Watanabe-San, har tidligere uttalt at Olympus fremdeles skal utvikle og produsere speilreflekser med en- og tosifrede modellnummer, men han er ikke lenger sjef, så hvem vet?

Les vår test av Olympus E-30

Panasonic:

I likhet med Olympus har Panasonic trolig allerede sluppet det meste av årets nyheter, men unntaket er en mulig etterfølger til GH2, som antakelig vil få navnet GH3, logisk nok. GH2 er et svært bra speilløst systemkamera, så det spørs om det vil erstattes allerede til høsten. Vi tror ikke det, og anser det som mer sannsynlig at Panasonic vil konsentrere seg om objektiver og kompaktkameraer i august og september.

Les vår test av Panasonic GH2

Panasonics nyeste mFT-objektiv: Leica D Summilux Asph 25 mm f/1.4
Panasonics nyeste mFT-objektiv: Leica D Summilux Asph 25 mm f/1.4

Pentax:

Det har vært stille fra Pentax etter at K-5 ble lansert og 645D endelig ble tilgjengelig. Det vil si, inntil Pentax lanserte sitt kompakte systemkamera nå nettopp. Pentax Q ser lovende ut på mange vis, og Pentax ser ut til å satse hardt på systemet, men er det konkurransedyktig? Det vil tiden vise. Det er mulig de vil komme med noe nytt til dette systemet nå i høst, men vi tviler egentlig på det. Når man lanserer et helt nytt system må man overbevise kundene om at både det og produktene er verdt å satse på, så Pentax har neppe hatt noe å tjene på å vente med noen produktannonseringer til høsten, fremfor å lansere alt i en engang. Vi tror heller ikke det er sannsynlig at det kommer noen etterfølger til K-5 nå til høsten, men det kan hende det vil komme et speilreflekskamera i innstegsnisjen.

Pentax Q
Pentax Q

Her kan du hoppe direkte til det merket du vil lese mer om:

Samsung:

Samsung har tidligere uttalt at de har som mål å bli verdensledende på kamera i 2012, og om de skal klare det er det ingen tvil om at de må satse beinhardt. Det gjør de også, men likevel tar vi det for gitt at også de selv nå skjønner at den timeplanen ikke vil holde.

Samsung lanserte 4. januar 2010 sitt eget kamerasystem, NX-systemet, med lanseringen av Samsung NX10. NX10 ble året etter erstattet av NX11, og i tillegg har Samsung lansert både NX5 og NX100. Sistnevnte begynner å bli gammel nå, og har flere ganger vært på billigsalg av kupp-typen. Mye tyder med andre ord på at det kan komme en erstatningsmodell i løpet av høsten.

Samsung NX100 er overmoden.
Samsung NX100 er overmoden.

På objektivfronten har Samsung lovet å lansere fem nye objektiver i året, men det kan se ut som om 2011-objektivene allerede er kjent. I 2012 skal de etter planen visstnok lansere en 35mm f/1.4, en 50 mm f/1.4, en 135 mm f/2.0, samt en 12-24 mm f/4 og en 75-300 mm f/4-5.6, men vi er temmelig sikre på at ingen av disse vil dukke opp på denne siden av jul.

En oversikt over planlagte NX-objektiver finner du her

Fujifilm:

Vil Fujifilm bygge videre på X100?
Vil Fujifilm bygge videre på X100?

Det går en del rykter omkring hva Fujifilm kommer med i løpet av høsten, og selv om det er liten tvil om at de nok vil ønske å bygge videre på den store oppmerksomheten X100 har gitt dem, er det temmelig usikkert hva de vil finne på. Noen rykter sier at et nytt systemkamera ligger i startblokken, løselig basert på X100, men det synes vi ikke høres veldig sannsynlig ut. I alle fall ikke før nyttår. Fujifilm har imidlertid laget speilreflekskameraer med Nikon-fatning tidligere, og et nytt samarbeid med nikon er kanskje ikke helt utenkelig, dersom Nikon skulle lansere et speilløst system med ny objektivfatning. En annen ting verdt å ha i tankene om dette er også at Fujifilm faktisk er medlem av gruppen av selskaper som står bak microFourThirds, selv om de hittil ikke har sluppet noen produkter til systemet.

Les vår test av Fujifilm X100

Leica:

Leica M9-P byttes ikke ut...
Leica M9-P byttes ikke ut...
...men det gjør kanskje M8.2?
...men det gjør kanskje M8.2?

Leica slapp nettopp M9P, en ny versjon av M9 uten de helt store forskjellene. Litt annen logo og hardere glass på skjermen var omtrent det som ble endret. Mer interessant er det da at Leica mer eller mindre har bekreftet at de planlegger et nytt speilløst systemkamera som prismessig skal ligge mellom 15 000 og 52 000 kroner. Et stort spenn, men interessant likevel. Leica har periodevis slitt med økonomien, og det er mulig de nå har kommet frem til at større volumer må til for å tjene penger - ikke bare høye priser. Uansett heter det seg at det nye kameraet vil ha en bildebrikke som minst er av APS-C-størrelse, og lansering vil sannsynligvis ikke skje før på Photokina høsten 2012. Er det en oppfølger til M8.2 vi ser i det fjerne her?

Dette er fotoutstyret som kommer i butikkene i august

Her kan du hoppe direkte til det merket du vil lese mer om:

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen