Begynn å spare til nytt kamera nå

Begynn å spare til nytt kamera nå

Begynn å spare til nytt kamera nå

Dette er fotoproduktene vi forventer å se lansert i løpet av høsten

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Nikon:

Nikon har også holdt fansen på pinebenken i årevis nå, når det gjelder et knippe systemkameraer. Det folk venter mest på er nok en etterfølger til det nå ganske aldrende (men fremdeles gode) D700. Mange venter på et D700x eller D800, eller hva en erstatningmodell nå vil bli hetende, men vi tviler på om dette vil bli lansert i løpet av høsten. Prisen på D700 har ikke gått spesielt langt ned i det siste - de siste månedene har den faktisk gått OPP med 500 kr - og kameraet selger frremdeles bra, selv om mange nok sitter på gjerdet med pengebunken i neven og bare venter på en ny modell.

Les vår test av Nikon D700

Nikon D300s, klar for utskiftning?
Nikon D300s, klar for utskiftning?

Da anser vi det som mer sannsynlig at en erstatter til D300s innfinner seg snart. D400, eller hva navnet skulle vise seg å bli, vil sannsynligvis ha en APS-C-brikke, og dette er noe Nikon allerede har et fabelaktig eksemplar av i D90-erstatteren D7000, som imponerte oss og resten av verden stort. Et mer solid kamera med flere funksjoner og litt optimalisert bildekvalitet og opptakstempo kan utmerket godt benytte samme bildebrikke som D7000 og likevel kalles en oppgradering av D300s. Med lanseringen av D7000 tok Nikon praktisk talt livet av salget av både D90 og D300s, og siden D7000 nå har vært på markedet en stund, ser vi det som sannsynlig at Nikon synes tiden er moden for å sette en stopper for dette ved å lansere D400.

Les vår test av Nikon D7000

Nikon D3x - på vei ut?
Nikon D3x - på vei ut?

Foruten D7000 er Nikons nyeste systemkameraer D3100 som ble lansert samtidig, samt D5100 som så dagens lys nå i vår. Ingen av disse er moden for å bli erstattet riktig ennå, så dersom det kommer noen nye speilreflekser fra Nikon i løpet av høsten, er det sannsynlig at det blir de vi allerede har nevnt. Foruten dem er det proffmodellene som etterhvert begynner å trekke på åra, og både D3x og D3s begynner å nærme seg pensjonsalderen, selv om de fremdeles er å regne som noe av det heftigste som er å få i sine kategorier. Et mulig D4 nevnes imidlertid på ryktebørsen fra tid til annen, men vi tror ikke tiden er inne for denne modellen riktig ennå. Den vil imidlertid sannsynligvis slippes før en erstatningsmodell for D700, som vi tror vil komme til å benytte samme bildebrikke. Om navnet vil ende på D4 er også usikkert. Japanerne er notorisk overtroiske når det gjelder tallet 4, som på japansk uttales temmelig likt ordet for død. Dermed kan det hende man hopper direkte til 5, mye slik som Olympus gjorde da de gikk fra E-3 til E-5 uten å være innom E-4 på veien. På den annen side har Nikon tidligere hatt modellen F4, som var en toppmodell som varte riktig så lenge i filmdagene.

Les vår test av Nikon D3x

Det går også masse rykter om at Nikon skal slippe et nytt speilløst system. De har hittil sittet på gjerdet sammen med Canon, men sannsynligvis har de i det stille arbeidet med forberedelser på å møte konkurransen på dette området fra Olympus, Panasonic, samsung og nå senest Pentax. I følge ryktene vil Nikons system ha en bildebrikke som er mindre enn den i speilreflekskameraene, men større enn brikken i Pentax' Q-system. En cropfaktor på 2,6x har blitt nevnt, men dette er selvsagt langt fra bekreftet.

Canon EOS 5D Mark II byttes snart ut - men når?
Canon EOS 5D Mark II byttes snart ut - men når?

Canon:

Også Canon har i det siste holdt seg til å oppdetere speilrefleksene i nybegynner- og hobby-segmentet, mens de dyrere kameraene har måttet vente. Til høsten er det tre år siden 5D Mark II ble lansert, et kamera som selv kom tre år etter sin forgjenger. Mange venter derfor at det skal komme en 5D Mark III i løpet av høsten, eller i alle fall før jul, men mange rykter snakker også om at dette kameraets nisje skal deles mellom to modeller. Om så skjer, og hvordan det i tilfelle skal skje, er det mange som diskuterer og få, om noen, som vet. Og de som eventuelt vet, sier ingen ting.

Les vår test av Canon EOS 5D Mark II

En oppdatering av 7D er også ivrig forventet av Canon-fansen, men det er lite sannsynlig at denne slippes før en gang etter nyttår. 5D Mark II er langt mer moden for oppgradering, og det er ikke særlig sannsynlig at Canon ønsker å la en billigere modell spise av salget til en dyrere modell. Folk kjøper som regel langt dyrere kameraer enn de strengt tatt trenger, og dersom en 7D Mark II skulle dukke opp før en 5D Mark III er det nok en del kunder som ville heller gått for 7D Mark II heller enn å vente enda lenger på en 5D Mark III.

Les vår test av Canon EOS 7D

Canon EOS 1D Mark IV
Canon EOS 1D Mark IV

Canons proffmodeller er også modne for utskiftning, men der ligger det i tillegg an til en omveltning. Sprinteren Canon EOS 1D Mark IV er nå nesten to år gammel, og dens forgjenger var selv to og et halvt år gammel da den ble erstattet. Om man skal bedømme på dette noe tynne grunnlaget, anser vi det ikke som sannsynlig at 1D Mark V kommer før til våren, tidligst. Studiomodellen Canon EOS 1Ds Mark III ble imidlertid sluppet i august 2007 og er således fire år gammel nå, og har tilnærmet samme bildekvalitet som 5D Mark II samtidig som den koster godt over tre ganger så mye. Dermed synes det sannsynlig at 1Ds Mark III får en erstatningsmodell før 1D Mark IV får det, men det er også mange rykter som sier det motsatte.

Ryktene vil imdilertid ha det til at disse to modellene vil slås sammen og få en felles etterfølger. Det går masse rykter om dette, uten at graden av enighet dem imellom er oppsiktsvekkende stor, men det både ryktene og vi enes om er at det i så tilfelle sannsynligvis vil dreie seg om et fullformarkamera som vil kunne by på både god oppløsning og relativt høyt opptakstempo. 32 megapiksler og 9 bilder i sekundet har blitt nevnt, men som med det meste annet i denne artikkelen er det her snakk om en blanding av spekulasjoner og ønsketenkning. Uansett hva som er tilfelle her, tror vi at 1D-serien får et nytt medlem før 5D-serien gjør det.

Canon har en del optikk som etter hvert er moden for utskiftning, men det er lite trolig at de har kapasitet til å slippe veldig mange nye modeller samtidig. De senere år har Canon stort sett konsentrert seg om å oppdatere de lange og dyre teleobjektivene sine, og de har de siste tre-fire årene annonsert nye versjoner av det meste fra 300 mm til 800 mm brennvidde. Siste nye er 200-400 mm f/4 med innebygget 1.4x telekonverter, men denne er egentlig ikke lansert ennå - Canon har bare sagt at de jobber med å utvikle den. 70-200 f/2.8 IS har også blitt oppdatert for ikke lenge siden, og av de lange hvite telene er det først og fremst 300 mm f/4 IS og 400 mm f/5.6 som mangler oppgradering, dersom man ser 200-400 mm-objektivet som en slags oppgradering av den etter hvert gamle 100-400 mm skyvezoomen. Objektivene vi anser det som mest sannsynlig at Canon vil lansere til høsten, er en ny versjon av 24-70 mm f/2.8, som dessverre neppe vil få IS, samt kanskje en ny 50mm f/1.4. Noen ny 35 mm tror vi dessverre ikke vi vil se på lenge ennå.

Les vår test av Canon EF 800mm f/5.6L IS USM

Speilløse systemkameraer er ikke noe Canon kan tilby for tiden, selv om de for en liten evighet siden hadde noen filmbaserte målsøkerkameraer, og foruten fansens ønske og spekulasjoner er det heller ikke spesielt mye som tyder på at Canon kommer med noe slikt i overskuelig fremtid.

Her kan du hoppe direkte til det merket du vil lese mer om:

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen