Begrenset speilrefleks fra Fuji

Fuji IS Pro er sannsynligvis basert på Fuji S5 Pro, men med spesiell firmware og sensorfiltre. Kameraet blir i utgangspunktet kun tilgjengelig i USA, hvor det vil bli solgt i fire forskjellige pakkeløsninger, blant annet med et Zeiss 50mm Macro 1:2 F2.0.

Du finner mer informasjon om Fujifilm IS Pro her, og i pressemeldingen vi har gjengitt på neste side.

Selv om IS Pro i utgangspunktet kun er til salgs i USA, betyr ikke dette at det vil være utilgjengelig for borgere av resten av verden. Uten at vi kan si det sikkert, så tror vi ikke det burde bli fryktelig vanskelig for norske interessenter å få fatt i et eksemplar på den ene eller andre måten.

Det vi imidlertid reagerer på er at Fuji tydeligvis ønsker å diktere bruken av kameraene etter at de er solgt. Dette kameraet får du nemlig ikke kjøpe, uansett nasjonalitet, uten å først underskrive en EULA ("End User License Agreement) der man forplikter seg til å kun benytte det til visse formål. Formålene som nevnes er innen medisin, naturvitenskap, etterforskning, systemintegrasjon og arbeid for lokale og føderale myndigheter. Kunstfotografi, for eksempel, er ikke nevnt med ett eneste ord, og er således forbudt i henhold til lisensavtalen. Fuji spesifiserer også enkelte ting man absolutt ikke får lov til å bruke kameraet til, det de kaller "uetisk fotografisk oppførsel". I tillegg legger Fuji vekt på at lisensen ikke kan overføres til andre, noe som man kan tolke dithen at man ikke har lov til å videreselge kameraet senere.

Denne typen oppførsel fra et i alle fall hittil anerkjent kameramerke er intet annet enn uakseptabel. At en kameraprodusent skal legge seg oppi hva kjøperne av deres kameraer skal bruke det til, så lenge bruken ikke bryter loven i det aktuelle landet, er direkte uhørt og minner mest om alt om den kalde krigen, da man måtte underskrive på at man ikke skulle videreselge PCen sin til østblokkland. Hvorvidt det er en amerikansk skrekk for å bli saksøkt som har motivert Fuji til dette vites ikke, men flere publikasjoner har tidligere reagert på Fujifilms EULA for kameraer av denne typen.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen