Bedriftsprofil: HP Business Notebook

Kan du gi oss en kort historikk på HP?

HP ble startet opp i Palo Alto i USA 1939. Historien om de to studentene Bill Hewlett og Dave Packard er velkjent - hvordan de startet opp geskjeften i en garasje og endte opp som global aktør med ansatte i de fleste land i verden.

Compaq ble startet i 1982 - dette etter et møte i en kakebutikk i Houston, Texas.

I 1982 kom de første bærbare enhetene fra HP og Compaq, da som to separate selskaper. I 2002 slo selskapene seg sammen, med totalt over 1 milliard kunder over hele verden.

I Norge har vi hovedkontor i Østensjøveien i Oslo.

Antall ansatte i HP - verden over, og på det lokale kontoret?

Verden over har HP noe sånt som 170 000 ansatte fordelt på 178 land. Her til lands er vi totalt omkring 495 ansatte, med 10 medarbeidere i min avdeling (PSG marketing).

Omsetning, på verdensbasis og for Norge?

Tallene for hele Norge er NOK 3,86 mrd, mens HP på verdensbasis omsetter for $ 79,9 mrd dollar

Hvilke markeder er HP inne i med tanke på bærbare PC-er?

Vi er inne i de fleste markeder, inklusive forbruker, B2B med det offentlige og bedrifter. Vi selger både til store og små enheter.

Hver PSG - personal sales group - har ansvar for et helt område. Disse finnes det en av i hvert land, som igjen er under en Global business unit. For Business Notebook befinner denne seg i Houston, Texas. Jeg er produktsjef for bærbare PC'er i Norge. Det innebærer at jeg har ansvar for de bedriftsrettede NX- og NC-seriene, samt tablet og mobile workstation.

HPs har produktstyrt inndeling på produksjonssiden, mens det er segmentsstyrt fra salg sin side. Det vil si at dersom en stor-kunde ønsker diverse maskiner som produksjonsmessig faller inn under consumer-delen, så skaffer vi selvfølgelig disse.

Hvilke produkter har dere?

HP har et bredt spekter av produkter, men for å fokusere på del delen jeg jobber med har vi bærbare PC-er og håndholdte enheter, med alt tilbehør som finnes til disse.

Hvor mange bærbare enheter selger dere per år?

Husker ikke konkrete tall her, men foreløpige tall ser ut til at vi har hatt et meget godt 3. kvartal. Vi har hatt en sterk veskt og mye tyder på at vi igjen har tatt posisjonen som markedsleder. Så nå skal vi gjøre det vi kan for å forbli markedsleder også i neste kvartal.

Kan du fortelle litt mer om hvordan dere satser i forhold til bedriftsmarkedet?

For SMB og microbusiness-markedet blir skillene mindre når det gjelder hva som er bedrift- og forbruker-produkter. Dette blir annerledes på Enterprisenivå og i større bedrifter, der vi tilpasser produktene til andre krav..

Produktutvikling av HP-maskiner skjer sentralt, mens maskinene produseres i Kina og Øst-Europa. I Kina bygger vi på Compal og Inventecs fabrikker, etter HPs spesifikasjoner og med vår fokus på kvalitet.

HPs Notebook-"familie"

Hvilke modeller selger dere mot B2B-markedet?

NX-produktene rettes mot SMB og mindre bedrifter, mens det er NC-serien som selges mot de største kundene.

Her fokuserer vi mer på pris i NX-serien, mens NC-serien har fokus på faktorer som livssyklus, stabil plattform, tilbehør, og så videre. Begge seriene holder høy kvalitet, og er preget av HPs fokus på teknologi.

Salgskanaler og markedsføring

HP har en forhandler-strategi. Det vil si at vi ikke selger direkte, men gjennom kanalpartnere.

Avdelingen i Norge har en del myndighet på markedsføring, hva gjelder utforming av så og si "hele pakka". Vi velger selv kanaler, prispunkter og produktmiks, men det er klart det er mer styring enn for mindre aktører. Vi har imidlertid stor fokus på å tilpasse oss det norske markedet. Vi synes også det er viktig med tester av våre produkter. Dette gir synlighet i markedet, og bra omtale betyr en reell verdi i annonseringssammenheng.

Vi føler at vi har nærhet til forhandlere, og kjenner markedet. Norge er først og fremst et SMB-land, med noen store kunder som for eksempel Statoil eller Telenor.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen