SNIKTITT: Panasonic Lumix DMC-GF3
Sniktitt

Panasonic Lumix DMC-GF3

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Panasonic Lumix DMC-GF3:

I forbindelse med lanseringen av Panasonic GF3 og deres 25 mm f/1.4-objektiv med Leica-merkelapp, var Akam og resten av den europeiske fotopressen nylig samlet i Roma for å ta produktene nærmere i ettersyn. Akams utsendte fikk leke med begge to i noen timer, og på basis av det presenterer vi denne førsteinntrykksartikkelen.

Og bare så det er sagt: GF3 er først og fremst lite, mens Leica-objektivet ikke akkurat er noe pannekakeobjektiv. Det betyr at denne kombinasjonen neppe vil være en vanlig en for de aller fleste GF3-kjøperne, men gitt sjansen valgte vi likevel å teste nettopp denne kombinasjonen, siden undertegnede da ville få sett nærmere på begge de to nye produktene. Likevel er denne artikkelen først og fremst en sniktitt på kameraet, siden det er vanskelig å si noe objektivt om optikk man ikke har hatt med inn i en testlab.

Det samme gjelder på mange måter kameraet, men ikke i samme grad. Et digitalkamera er et mer variabelt og komplisert produkt enn et fastobjektiv, og dermed har det også flere sider vi kan si noe fornuftig om, uten en testlab.

Vi tar det fysiske først: GF3 er lite og er i følge Panasonic laget for å gi et tilbud til dem som ønsker noe bedre enn kompaktkameraer, og ikke nødvendigvis for dem som ønsker et mindre systemkamera. I den nisjen er det G3 og til en viss grad GF2 (som fortsatt vil være i produksjon og salg) som hører hjemme.

Byggekvaliteten er imidlertid bra, og i løpet av de timene undertegnede hadde med kameraet var det ingen problemer som åpenbarte seg, av rent fysisk art. Ikke ble GF3 utsatt for all verdens juling heller, men vanlig bruk bør det uten problemer tåle.

Noen problemer fører imidlertid den lille størrelsen til. For eksempel er den innebygde blitsen svært mye svakere enn mange andre av typen, og med et ledetall på 6 (meter, ISO 100, tilsv. 50 mm) vil den med ISO 100 og 14-42 mm-kitobjektivet ha en rekkevidde på bare 1 - 1,7 meter.

Et annet problem er at det som finnes av knapper - for det meste bestående av kommandohjulet på baksiden - er forholdsvis små og sitter der man har hånden mens man tar bilder, slik at det skal svært lite til for å gjøre vådeinnstillinger i hytt og gevær. Dette var faktisk det største problemet undertegnede hadde med GF3, og det var tidvis enkelte blinkskudd som gikk ettertrykkelig tapt fordi kameraet mens det ikke var i bruk hadde fått innstillinger som ikke hang på greip. Dette er et problem som GF3 deler med blant annet Fujifilm X100, så det er ikke unikt med dette, dessverre, men det gjør at en kraftig anbefaling fra vår side vil være å slå av kameraet når det ikke er i bruk, for å forsikre at det er klart når du trenger det.

1/400 sek, ISO 160, f/1.4
1/400 sek, ISO 160, f/1.4

Vi gjør oppmerksom på at Panasonic betalte turen til Roma blant annet for Akams medarbeider samt to representanter for andre norske medier.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen