Bedre bildekvalitet fra mobil?

Et firma ved navn Omnivision har annonsert at de kommer med en ny bildebrikke som vil gi nye muligheter og god bildekvalitet for mobiltelefoner, webkameraer og andre små enheter. Bildebrikken skal ha 5 megapiksler og være den mest lyssensitive brikken som noensinne er laget for slike enheter. Den skal i følge Omnivision kunne levere 10-bits RGB-filer i RAW, noe som åpner for mange muligheter for optimalisering av bildekvaliteten, både for produsenter og forbrukere, dersom det implementeres riktig. Videre skal den nye brikken være i stand til å ta opp video i 720p med 60 bilder per sekund, eller 1080p med 30 bilder per sekund.

Les også: Sony snur på flisa

Ekstra interessant er det at hele brikken benyttes i videomodus med 720p, ved hjelp av en teknikk som kalles pixel binning, hvor fire pikselsensorer på bildebrikken kombineres for å til sammen danne en ferdig piksel i opptaket. Ikke bare vil dette potensielt kunne gi drastisk forbedrede lavtlysegenskaper, siden hver piksel effektivt får fire ganger så mye lys som vanlig, men og/eller bedre støyegenskaper, av samme grunn. Nøyaktig hva avhenger av hvordan brikken implementeres i det ferdige produktet. I tillegg vil "pixel binning" potensielt også kunne gi skarpere bilder enn ellers, siden man ikke lenger trenger å interpolere ved hjelp av nabopiksler i Bayer-filteret for å danne nøyaktige farger.

Les også: Sony med baklengs CMOS-brikke

Som om ikke dette var nok, er den nye bildebrikken av CMOS-type og konstruert "baklengs" i forhold til tradisjonelle brikker av denne typen, noe som betyr at lyset ikke trenger å passere en masse kretser og koblinger som tidligere var i veien og begrenset lysmengden som nådde frem. Dermed vil man i teorien også redusere bildestøy, som er en direkte konsekvens av lite lys og små piksler, men her vil selvsagt gevinsten på disse områdene gå tapt dersom man i stedet velger å benytte denne nye teknologien for å følge megapikselracet eller lage bildebrikkene mindre enn før.

Les også: Kuvending fra Toshiba

Nedenfor ser du en flash-illustrasjon som viser hvordan CMOS-teknologien er forbedret i forhold til tidligere. Om maskinen din ikke kan vise flash kan du se et tilsvarende bilde her.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen