Bedre TV-bilder med ny HDMI-standard
(Bilde: Samsung/HDMI.org)

Bedre TV-bilder med ny HDMI-standard

HDMI-forum har vedtatt HDMI 2.0a-spesifikasjon med støtte for HDR.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

HDMI-forum har vedtatt en ny standard for HDMI, kalt HDMI 2.0a. Standarden er en videreutvikling av HDMI 2.0, og støtter nå HDR.

HDR er en forkortelse for High Dynamic Range, og skal gi bedre TV-bilder ved å sørge for at detaljer i lyse og mørke felter trer tydeligere frem. Uten HDR vil en forbedring av signalene i mørke felter gjøre lyse felter mindre detaljerte og omvendt.

Mange kjenner HDR fra nyere kameramobiler, der teknologien spleiser flere bilder tatt med ulik eksponering. Teknologien er særlig nyttig ved fotografering i motlys.

Krever ny TV og tilrettelagt innhold

For å ha glede av HDR må TV-en din støtte dette. Foreløpig er det bare enkelte av årets nye 4K-modeller som støtter HDR. Her har vi blant annet testet Samsungs nye 9-serie, som også kan skilte med et nytt 10-bits panel som igjen bidrar til langt flere farger.

Innholdet må også være klart for HDR, noe det enn så lenge er fint lite av. Netflix lover imidlertid at de vil komme med HDR-innhold i løpet av året – i første omgang i et samarbeid med LG.

Slik skal Netflix få betydelig bedre bildekvalitet

Løser ikke framerate-utfordring

I kulissene jobbes det med å utvikle en 4K-standard for produksjon, og mye kan tyde på at bransjen vil gå for 4K-oppløsning med en frekvens på 100 bilder i sekundet til for eksempel å vise idretts-sendinger. 

HDMI 2.0 klarer i dag maksimalt 60 bilder per sekund. Det betyr at det fremdeles er uklart hvordan HDMI skal takle den antatt nye kringkastingsstandarden, som altså ser ut til å ville ha 100 bilders frekvens. 

Skulle en sending med 100 bilder komme deisende ned i fanget innen kort tid er det per i dag kun det nye DisplayPort-grensesnittet som vil kunne hamle opp med datamengden som trengs å overføres. Da må du i tillegg finne en løsning for å overføre det som trengs av lyd. 

Det finnes mange varianter av HDMI:
Slik velger du rett HDMI-kabel

(Kilde: Pressemelding) 

 

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen