Bedre 3D-støtte i Apples profesjonelle videoprogramvare
(Bilde: Adobe)

Bedre 3D-støtte i Apples profesjonelle videoprogramvare

Final Cut Pro X-oppdatering krever kraftig maskinvare.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Brukere av Apples proffpakker Final Cut Pro X, Motion og Compressor får nå tilgang til en rekke forbedringer, men full utnyttelse krever kraftigere maskinvare.

Stikkordet er 3D-tekst som kan benyttes til logoer, animasjoner og titler. Motion 5.2 utvides med 3D-tekst, og det samme gjelder Final Cut Pro X 10.2.

Les også: Kreativ overalt med nye Adobe Comp » (Cw.no)

Final Cut Pro X og de tilhørende tilleggsprogrammene brukes til et vidt spekter av video- og filmprosjekter, alt fra avanserte amatørprosjekter til å redigere store Hollywood-filmprosjekter.

– Det var suverent å jobbe i Final Cut Pro X da vi redigerte Focus, sier Glenn Ficarra og John Requa, som var medregissører på langfilmen Focus fra 2015.

– De siste teksteffektene for filmen laget vi direkte i Final Cut Pro, og med de nye 3D-tekstene og effektfunksjonene vil vi kunne gjøre enda mer med grafikken i appen. Vi bruker nye Final Cut Pro i vår neste langfilm, forteller de to filmregissørene.

Foto: Adobe

3D krever mer videominne

3D-funksjonaliteten stiller imidlertid krav til videominnet i Mac-en som brukes. Hvis videominnet, VRAM, er mindre enn én gigabyte, vil 3D-tittelteksturer vises og eksporteres i redusert oppløsning i Final Cut Pro X.

Vi har prøvd Final Cut Pro-oppdateringen på et par litt eldre Mac-er, en 2009-modell av iMac og en 2011-modell av MacBook Air, og på begge maskinene kom det opp advarsel om for lite videominne.

Ikke overraskende - dette er jo ikke maskiner for tungt videoarbeid, begge litt for gamle og den bærbare litt i svakeste laget. Men det var ellers ikke noe problem å kjøre den nye programvaren på disse maskinen, selv om nyere og kraftigere maskinvare anbefales.

Videominnet sjekker du ved å klikke på eplemenyen lengst til venstre øverst på skjermen, deretter på Om denne maskinen, deretter på ordetSystemrapport og til slutt Grafikk/skjermer i listen som kommer opp. Sjekk tallet som står bak VRAM (dynamisk, maks).

Andre forbedringer

Final Cut Pro X får støtte for ytterligere kameraformater, og jobber du med filer i RED RAW-format, vil du oppleve at grafikkprosessoren avlastes ved filbehandlingen.

I tillegg er gradients og andre visuelle effekter forbedret, i tillegg til maskeringsfunksjoner.

Compressor 4.2 gjør det enkelt å pakke en film for salg på iTunes Store.

Man kan redigere opptil fire videoområder samtidig i Final Cut Pro X 10.2, for mer presis fargegradering, og versjonen har bedre Shape-masker på alle effekter, som kan arkiveres som forhåndsinnstillinger som man har rask tilgang til senere.

Priser og tilgjengelighet 

Final Cut Pro 10.2, Motion 5.2 og Compressor 4.2 er nå tilgjengelige i Mac App Store for henholdsvis 2 790 kroner, 489 kroner og 489 kroner for nye brukere, eller som gratis oppdateringer for eksisterende kunder.

Adobe har også lansert en gratis kommunikasjonsapp for iPad: 
Flotte fortellinger, lekende lett » (Cw.no)

Nå kan Adobes nye «filmtriks» brukes av hvem som helst:
Noe for alle i Adobes Hollywood-satsning » (Cw.no)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen