BD-ROM Blu-ray for PC-en i 2005

Blålaserteknologien Blu-ray bruker optiske disker, i likhet med DVD, men fordi den bruker et annet lysspektrum kan den lagre opp til 50 GB med data på én enkelt disk. Formatet er allerede i bruk i enkelte opptaksmaskiner for HDTV og i profesjonelle backupløsninger. Nå skal formatet også inn i vanlige PC-er, i form av BD-ROM.

Dagens enighet om BD-ROM-standarden i Blu-ray-gruppen baner vei for BD-ROM-drev til vanlige PC-er allerede til neste år, ifølge Extremetch, og de tretten medlemmene i gruppen sier nå at de vil være klare med støtte for teknologien med program- og maskinvare.

- Blu-ray Disc (BD) er i rute til at selskaper kan introdusere BD-ROM-spillere, drev og media til forbrukere mot slutten av 2005, sier sjefen for HPs optiske lagringsenhet, Maureen Weber. Takket være sterk støtte fra elektronikkbransjen, PC- og mediaprodusenter, vil BD-produkter etterhvert komme inn i alle markedssegmentene.

Blu-ray ble i utgangspunktet utviklet av Sony, som siden har posisjonert teknologien som en arvtager til DVD-platen. Ettersom Sony også er en enorm innholdsleverandør av alt fra filmer til dataspill, har selskapet også hatt noe suksess med å gi formatet et visst fotfeste i filmdistribusjon, som i dag foregår via DVD - og kanskje på BD-ROM i fremtiden.

I dag består interessegruppen (SIG-en) for Blu-ray av noen av de største spillerne i IT-bransjen, som for eksempel Dell, HP, LG, Sony, Pioneer, Philips, Panasonic og Mitsubishi - for å nevne noen.

Fra før av er det også klart at Sonys Playstation 3 vil bruke Blu-ray som standardformat for nye spill.

Les mer om Blu-ray på Blu-ray.com.

(Kilder: Blu-ray SIG, Extremetch)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen