En prototype av BBCs «Micro Bit».
En prototype av BBCs «Micro Bit». (Bilde: BBC)

BBC skal gi bort en million små datamaskiner

Målet er å få en ny generasjon interessert i programmering.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

BBC ser ut til å ta rollen som Storbritannias allmenkringkaster alvorlig – så alvorlig at de nå vil legge til rette for bedre digital kompetanse hos en hel generasjon ungdom. I samarbeid med over femti teknologiaktører – herunder blant annet ARM, Barclays, British Computing Society, BT, Google, Microsoft og Samsung, pluss Element14 som setter sammen den kjekke Raspberry Pi – starter de nå prosjektet «Make it Digital».

En av hoveddelene av initiativet går på å forsyne hele landets «syvendeklassinger», det vil si 11-12-åringer, med en liten programmerbar elektronisk dings som nå går under kallenavnet Micro Bit. Denne lille datamaskinen er fremdeles under utvikling, men når den er ferdig er håpet at den vil inspirere den oppvoksende generasjonen til å ikke bare bruke teknologi, men også i større grad engasjere seg i å utvikle nye løsninger.

BBC og gjengen regner med at de vil gi bort rundt en million Micro Bit-enheter før alle er fornøyd.

Ifølge analyser vil britene over de neste fem årene vil få et underskudd på omtrent 1,4 millioner personer med gode nok digitale evner, og krysser fingrene for at Make it Digital-prosjektet kan være med på å snu trenden.

Enkelt startsted

Micro Bit-enheten vil få et LED-display og skal være «wearable» – altså liten nok til at den kan brukes i ting og tang man vanligvis har på seg eller med seg. Det vil i teorien kunne gjøre en slik dings til en del av tingenes internett.

Micro Bit kan bli et springbrett til Raspberry Pi.
Micro Bit kan bli et springbrett til Raspberry Pi. Foto: Raspberry Pi

Videre skal enheten være enkel å komme i gang med – målet er at de unge brukerne enkelt og greit skal kunne plugge den inn i en datamaskin og mer eller mindre umiddelbart begynne å kode.

Micro Bit er designet for å være et sted å begynne, eller et springbrett for å gjøre det enklere å gå over til mer avanserte systemer senere, eksempelvis Arduino (Ekstra), Galileo og Raspberry Pi. Den kan også kommunisere med slike systemer – og naturligvis andre Micro Bit-enheter.

Følger opp med sendinger

Ved siden av å gi bort en million enheter, vil også BBC ha på plass nettbaserte aktiviteter og et sendeskjema som skal skal inspirere de unge og håpefulle – blant annet ved å ta for seg personligheter som Ada Lovelace, innsatsen som ble gjort i Bletchley Park under andre verdenskrig og interessant nok Grand Theft Auto. Sistnevnte beskrives av BBC som den største britiske programmeringssuksessen siden nettopp Bletchley Park.

Det er også håp om at «talentshow» som Girls Can Code vil ha en viss effekt på de britiske nasjonenes digitale fremtid.

Interessert i smådatamaskineri?
Så mye raskere er Raspberry Pi 2 i praksis >>>

(Kilde: BBC)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen