Test

Battle for Haditha

19. november 2005 ble en marinesoldat drept av en veibombe i Haditha, cirka 10 mil nord for Bagdad. I timene etter hans død skal marinetroppen ha drept 24 irakere, inkludert uskyldige mennesker hvor rundt halvparten var kvinner og barn. Den offisielle historien til den amerikanske marinen var at 15 irakere ble drept av veibomben, men da Time Magazine skrev en artikkel om hendelsene i Haditha ble saken tatt opp og etterforskingen resulterte i at tre marinesoldater ble stilt for retten for mord. ”Battle for Haditha” skildrer grusomhetene som hendte denne skjebnesvangre novemberdagen i 2005.

Veibomben som utløste massakren

Den irakiske motstandsbevegelsen graver ned en veibombe.
Den irakiske motstandsbevegelsen graver ned en veibombe.

Korporal Ramirez er marinesoldat og stasjonert i Haditha, en by som ligger et stykke utenfor hovedstaden i Irak. Daglig kan avgjørelsene han velger å ta medføre at både hans egne soldater og sivile irakere blir skadet eller i verste fall drept.

Den irakiske motstandsbevegelsen har som mål å drive amerikanerne ut av Irak. De ønsker å få tilbake landet sitt. Jafar og Ahmad har sluttet seg til motstandsbevegelsen og har fått i oppdrag å plassere ut en veibombe som skal sprenge en amerikansk militærbil. De gjør som de får beskjed om og etter å ha jaget ut en familie fra sitt hjem sitter de å venter på at bilen skal komme.

Samtidig har Hiba, hennes kjæreste og andre som bor i nærheten oppdaget bomben, og mens mange flykter fra hjemmene sine er det enkelte som blir igjen – de ønsker ikke at krigen skal påvirke livene deres. Plutselig hører de et smell. En bil har blitt sprengt i luften. Timene etter smellet blir katastrofale både for soldatene og ikke minst Hiba, hennes familie og venner.

Krigens meningsløshet

”Battle for Haditha” bygger på en sann historie om en marinetropp som gikk amok og drepte 24 irakere etter at en veibombe gikk av. Filmen er realistisk lagd, både i innhold og form. Den har adoptert det visuelle uttrykket vi kjenner fra dokumentarfilmen med bevegelig kamera og måten filmen ”følger etter” karakterene og handlingen i filmen på. Dette gir filmen en alvorlighet og krigens brutalitet kommer sterkere frem enn om dette ble lagd som en helt vanlig actionfilm.

Filmen skildrer meningsløsheten i krig på en god måte.
Filmen skildrer meningsløsheten i krig på en god måte.


Filmen viser oss hva krigen kan få et menneske til å gjøre, og den viser oss hvor meningsløs denne krigen egentlig er. Den irakiske motstandsbevegelsen lager bomber og sprenger amerikanske militærbiler. Amerikanske soldater er på leting etter motstandsbevegelsen og de som lager bombene. Det hele virker som en evig ond sirkel hvor de sivile irakiske familiene får lide mest av alle på grunn av hevntoktene mellom amerikanerne og motstandsbevegelsen.

Uskyldige irakiske sivile må betale for angrepet på de amerikanske soldatene.
Uskyldige irakiske sivile må betale for angrepet på de amerikanske soldatene.

”Battle for Haditha” handler om virkelige mennesker, men filmen gir oss ikke noe dypere innblikk i disse menneskene. Vi blir aldri ordentlig kjent med verken Korporal Ramirez, Jafar, Ahmad, Hiba eller de andre i landsbyen. Filmen har blitt lagd på grunn av en hendelse og karakterskildringene har derfor også blitt nedprioritert. Filmen lider litt av dette og kunne blitt mer sammensatt og kritisk om vi hadde forstått de ulike menneskene og siden av hendelsen bedre. Filmen har også et veldig varierende lydnivå og det er nesten slik at man konstant må sitte med fjernkontrollen i hånda i fare for å miste hørselen for godt.

Blottet for bonus

Denne DVD-utgivelsen har ikke noe ekstra å by på. Filmen bygger på sanne hendelser og det er derfor et stort savn av for eksempel intervjuer eller korte dokumentarer som linker filmen opp mot den faktiske hendelsen.

Konklusjon

”Battle for Haditha” er en realistisk skildring av en kjent mediesak hvor en marinetropp skal ha meiet ned 24 irakere etter en veibombe gikk av. Filmen lider litt av at man aldri blir riktig kjent med karakterene i filmen, men alt i alt er dette en forferdelig, men fantastisk beskrivelse av en meningsløs krig. Et veldig varierende lydnivå samt utgivelsens helt manglende ekstramateriale trekker helhetsinntrykket litt ned, men ”Battle for Haditha” er absolutt en film verd å se.

Battle for Haditha   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen