Batteriet som varer i 20 år

Betavoltac batteri
"Betavoltaic" batteri

Om batteriet det nå meldes at U.S. Air Force Laboratory har funnet opp finner veien til forbrukermarkedet, kan din neste bærbare PC få batterier som leverer strøm i 20-30 år uten å måtte lades.

Gammelt prinsipp

Batteriene baserer seg i følge Nextenergynews på såkalt betavoltaic power cells med halvledere som får energi fra en radioisotop som f.eks. hydrogenisotopen tritium.

Prinsippet bak såkalt "betavoltaic" elektrisitet ble oppdaget for over femti år siden, og det har vært foreslått brukt i forbrukerelektronikk i en årrekke. Men det er først nå, med de nye batteriene som U.S. Air Force Laboratory visstnok har utviklet, at dette ser ut til å kunne bli virkelighet.

Når radioaktivt materiale degraderes over tid, slipper det ut betapartikler som omformes til elektrisitet i batteriet. Dette er den mest konsentrerte elektriske kilden i verden, og dette er også årsaken til den lange levetiden på batteriene. Betavoltaic-batterier genererer altså strøm når et elektron treffer et spesielt mottakerområde mellom to lag med materiale. Betastrålingen av elektroner som oppstår når et nøytron degraderes til et proton skaper altså spenningen i kretsen.


Tegning som skal vise prinsippet bak teknologien
Prinsippet bak teknologien

Ikke kjernekraft

Dette høres kanskje ut som et kjernekraftverk i miniatyr, men verken fisjon, fusjon eller kjemiske prosesser finner sted. Batteriene produserer derfor ikke radioaktivt eller farlig avfall. Betastråling er langt enklere å stoppe enn for eksempel gammastråling, og kan enkelt ”sperres inne” i batteriet ved hjelp av skjerming. Om en lekkasje skulle finne sted ville det imidlertid være nokså uheldig og farlig for mennesker.

I motsetning til tradisjonell kjernekraft er dette altså en ikke-termisk konverteringsprosess, noe som betyr at bærbar elektronikk kan drives med lavere temperatur enn med f.eks. lithium-ion batterier. Batteriene kan være både svært små og tynne, og miljøvernere vil sette pris på at tappede batterier ikke er skadelige for miljøet.

Kommer om 2-3 år?

Planen er i følge Nextenergynews at disse batteriene skal tas i bruk i forbrukerelektronikk i løpet av de to til tre neste årene. Men er dette for godt til å være sant?

Enkelte hevder det hele er en bløff med ukjent opphav. Kritikken går ut på at teknologien ikke kan tas i bruk i forbrukerelektronikk - og dersom U.S. Air Force Laboratory kom opp med en så god teknologi - ville den ikke blitt slått opp stort på sidene deres?

(Kilde: Nextenergynews)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen