Batteriet som varer 1 mnd

I kjølvannet av brenselceller har det amerikanske selskapet Sion Power utviklet en ny batteritype som skal kunne tilby hele tre ganger så lang standby-tid som dagens batterier. Om batteriet blir masseprodusert er det altså mulighet for at man i fremtiden kan legge igjen laderen til telefonen hjemme når man reiser på ferie.

Den nye batteritypen er akkurat som de aller fleste av dagens mobilbatterier basert på lithium-teknologien. Sion Power har imidlertid lagt til enda en ingrediens i batteriene, nemlig svovel. Betegnelsen på de nye batteriene vil dermed bli Li-S.

De nye batteriene er godt nytt for oss som forbrukere såvel som mobilprodusentene. Nå som 3G etterhvert har begynt å skyte fart er etterspørselen etter mer avanserte telefoner med tunge avanserte funksjoner også voksende. Flere funksjoner har den bakside å også bety større energiforbruk, og mange av dagens mest avanserte 3G-telefoner klarer ikke å levere mer enn 2 timer taletid. Det nye Li-S batteriet kommer med andre ord på rett sted til rett tid.

Li-S skal i teorien gi 4 ganger så mye energi per vektenhet som Li-Ion, som i dag er den mest brukte batteritypen i mobiltelefoner. Mer energi for mindre vekt kan bety mindre mobiltelefoner, men i første omgang er det ingen tvil om at det er lengre batteritider som frister mest.

Og det er ikke bare standby-tiden som er mer solid i den nye batteritypen. Mens dagens batterier er veldig følsomme for høye eller lave temperaturer, skal Li-S batteriene greie seg bra i temperaturer helt ned til minus 40 grader.

Sist men ikke minst vil batteriene være billigere å produsere enn andre lithium-batterier, ettersom svovel er veldig billig å utvinne i forhold til lithium.

Det er imidlertid en bakside med Li-S som man ikke kan se bort fra. Når Li-Ion batteriene kom i sin tid hadde de en mye lenger levetid enn den noe eldre batteritypen NiMH, som omtrent forsvant i begynnelsen av årtusenet. Li-S tar derimot skrittet tilbake igjen til dårligere levetid og tilbyr en gjennomsnittlig batterilevetid på omtrent 150 oppladninger. Li-Ion kan til sammenligning tilby 500 oppladninger, noe som er over tre ganger så mye.

Sion mener at dette, og mange andre problemer vil kunne løses før året er omme og understreker at Li-S batterier ikke vil komme på markedet før om noen år. Innen den tid vil kanskje brenselceller ha kommet, eller så må vi kanskje rett og slett klare oss med Li-Ion og Li-Pol noen år til.

For å lese hva Sion selv skriver om batteriet kan du trykke her.


relaterte nyheter

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen