Fra venstre administrerende direktør Bjart Kvarme sammen med HR-sjef  Hanne Svendsen og Dan Hansen, som er avdelingssjef for drift.

Bedriftsprofil Basefarm

Fra venstre administrerende direktør Bjart Kvarme sammen med HR-sjef Hanne Svendsen og Dan Hansen, som er avdelingssjef for drift.

– Vi ansetter gjerne nerder

For Basefarm kan glødende interesse av og til kompensere manglende utdannelse.

Hardware.no’s bedriftsprofil

Hardware.no vil se på en rekke IT-bedrifter i et jobb- og karriereperspektiv. Vi gir et snapshot av bedriftene og lar dem selv fortelle hva de kan tilby av karrieremuligheter, faglig utvikling, sosialt fellesskap og andre goder. Målet er å gi deg som jobbsøker et bredere kjennskap til IT-arbeidsmarkedet.

Hardware.no’s bedriftsprofil

Hardware.no vil se på en rekke IT-bedrifter i et jobb- og karriereperspektiv. Vi gir et snapshot av bedriftene og lar dem selv fortelle hva de kan tilby av karrieremuligheter, faglig utvikling, sosialt fellesskap og andre goder. Målet er å gi deg som jobbsøker et bredere kjennskap til IT-arbeidsmarkedet.

De siste ukene har Hardware.no besøkt flere IT-bedrifter, for å fortelle deg som ser etter jobb om hvordan de jobber og hva slags folk de er på utkikk etter. Tidligere har vi vært innom blant annet Cisco og Watchcom.

Denne gangen har vi vært hos Basefarm.

Basefarm er et selskap som jobber med å drifte løsninger for store kunder, som ikke selv ønsker å ha en dataavdeling. Det innebærer ansvar for at ulike systemer samarbeider og at infrastruktur og trafikkflyt fungerer.

Navnet Basefarm er satt sammen av ordet base, som er et sted det er trygt å være, og farm, som gir får en til å tenke på serverfarm. Det skal også gi assosiasjon til basecamp der de som skal opp i høyden henter resursene sine.

– Budskapet i navnet er at vi er en trygg base for serverne, sier administrerende direktør Bjart Kvarme.

Han forteller at selskapet ble dannet i år 2000 av en utbrytergruppe fra Infosteam, som hadde fått franske eiere. Disse hadde ambisjoner om å bygge store datahaller, men de som startet Basefarm ville fortsette å gjøre det de var gode på – drift av forretningskritiske systemer.

Nå har Basefarm til sammen 260 ansatte i Norge, Sverige og Nederland, og 6000 servere jobber døgnet rundt, fordelt på to lokasjoner i hvert land.

Begynner med drift

– Hos oss er slipsfaktoren lav, og snippen er løs, sier Kvarme, og Dan Hansen og Hanne Svendsen nikker bekreftende. Han er avdelingsleder for drift og hun er ansvarlig for HR.

Hansens avdeling fungerer som en rekrutteringskanal for teknikere, og her tilbringer vanligvis de nyansatte de ett til tre første årene sine i Basefarm.

Dreier ikke alt dere driver med seg om drift?

– Alt går for så vidt på drift, men i driftsavdelingen har vi de mer standardiserte tjenestene våre, de som er like for alle kundene. I andre deler av butikken har vi kundeteam som jobber med mer spesialiserte løsninger for enkeltkunder.

Nøkkeltall for Basefarm-gruppen 2011

  • Antall ansatte: 260 (180 i Oslo)
  • Omsetning: 332 mill
  • Resultat: 19 mill
  • Etablert i 2000.

De som begynner i Baserfarm har gjerne teknisk utdannelse fra høyskole eller universitet, og her er det Hansen finner de potensielle folkene sine. Basefarm er til stede på næringslivsdager, karrieredager og liknende, de deltar på bedriftspresentasjoner, og annonserer også på nettet.

Basefarm lover entusiastene mye å ta tak i.
Basefarm lover entusiastene mye å ta tak i.

Hvorfor bør en nyansatt jobbe akkurat hos dere, det finnes jo mange andre alternativ der ute?

– Vi har klart å skape et veldig bra nivå. Når det kommer inn nyutdannede pleier de å bli her lenge. Vi skaper karrieremuligheter, men ikke alle er interessert i karrieremuligheter i tradisjonell forstand. For mange teller det mer å kunne lære seg ny teknologi og bli gode i faget, og vi finner mange morsomme og interessante oppgaver for dem. Vi lar også folk få melde seg på det de synes er interessant, så de kan jobbe med det som er deres egne interesser.

Her skyter Kvarme inn at de nyansatte tidlig får spennende kunder å jobbe med og tidlig får ansvar og påvirkningsmuligheter:

– Store kunder lar mye av omsetningen gå via oss, og de er ute av business om det ikke fungerer. Slik hviler det mye ansvar på de ansatte, og det trigger mange.

Ønsker nerdene velkommen

Hvilken profil er dere på jakt etter hos dem som dere ansetter?

– Vi ser etter dem som er genuint opptatt av faget sitt, sier Hansen.

– Jeg spør først om de er nerder, noe som er veldig positivt i våre øyne. Men det er naturligvis også viktig at kjemien er god og at de er framoverlent og vil være med på utviklingen.

De 6000 serverne befinner seg på 6 forskjellige steder, og i tre land.
De 6000 serverne befinner seg på 6 forskjellige steder, og i tre land.

– Jeg tror mange setter pris på at det er stor takhøyde her og rom for å være der selv, legger Kvarme til.

– Du må ikke inn i noen strømlinjeformet form. Noen er sosiale, andre er mindre sosiale, men det er rom for alle. Når den han skal ansette er genuint opptatt av faget, kan interessen like gjerne være veldig bred som helt spisset.

Kan ta flere lærlinger

Når dere tar inn folk til drift – tar dere også inn folk på forskjellige utdanningsnivåer? Er det for eksempel åpning for en med IKT-Servicefag?

– Vi har to lærlinger nå, men vi er åpne for å ta inn flere, om det dukker opp gode kandidater, sier Svendsen.

– Ja, om de er veldig, veldig interessert i faget sitt kan interessen kompensere for manglende formell utdannelse legger Hansen til.

På nettsiden deres skryter dere av det gode miljøet deres…

Dette er HR-sjefens bord:

Dan Hansen er en råtass i dartturneringene.
Dan Hansen er en råtass i dartturneringene.

– Folk har det sosialt utenfor jobben også og trives i hverandres selskap. Vi har mye felles både når det gjelder faglige- og ikke-faglige ting. Ved siden av de to store festene for alle, sommerfesten og julebordet, har vi også sosial aktiviteter på avdelingsnivå. Og vi har en sosial gruppe som drar i gang litt ekstra og virker uformelt på tvers av avdelingene. Et eksempel her er dartturneringen.

– Den har jeg mistet all interesse for etter at jeg ble slått ut i første runde, fleiper Kvarme. Han forteller at de ansatte også driver sportslige aktiviteter, som sykling, innebandy, fotball osv. Noen tar initiativet, og det blir faste grupper som trener sammen. Da trår bedriften til og betaler halleie, avgifter og så videre.

Intern Gathering

– I våres arrangerte de ansatte sin egen mini-gathering for første gang. Noen gikk sammen og satte opp eget nettverk med brukte servere fra maskinrommet.

– Vi kalte det BF LAN 01. BF LAN 02 er planlagt til høsten. Siste gang hadde vi rundt 20 deltakere som satt der hele helgen og spilte og så nerdefilmer.

– Ikke dårlig når 10 prosent av hele butikken er med, kommenterer Kvarme.

De fleste av de ansatte har teknologiutdannelse i bunnen.
De fleste av de ansatte har teknologiutdannelse i bunnen.

– Vi har også Hobbynett, en infrastruktur der de ansatte kan leke seg og lage hobbytjenestene sine. Det er atskilt fra resten av nettverket, så det ikke er noen risiko forbundet med det.

For de nyansatte venter en systematisert videreutdanning. De må gjennom Basefarm Academy, som omfatter 22 kurs som spenner fra det indre livet i selskapet til teknologier og systemer. Tradisjonelle sertifiseringer har de lagt mindre vekt på, men stiller seg positive:

Vi er ikke noe konsulentselskap som trenger å ha sertifisert personell fordi vi selger konsulenttimer, men forsøker så langt det er mulig økonomisk og tidsmessig å tilfredsstille ansatte som ønsker å sertifisere seg. Vi skulle gjerne sett at flere hadde lyst til å bli sertifisert, men har ikke pushet det så kraftig, så det er kanskje derfor det ikke er så ettertraktet heller.

Her legger imidlertid Kvarme til at Basefarm er i ferd med å bygge opp en liten konsulenttjeneste, noe som gjør sertifiseringer mer nødvendig.

Ansetter kontinuerlig

Hvordan er planene for videre ansettelser?

– Vi er ikke som de andre selskapene som sier at de ansetter 50 samtidig som de sparker 30, og vi har aldri hatt nedbemanninger. Vi ansetter 1-2 i måneden og regner med å bli over 200 ansatte i Norge i løpet av første halvår av 2013. Men vi må ha de nødvendige kontraktene for å gjøre det. Vi har alltid fokusert på sunn butikk, og det vil vi fortsette med.

Basefarm har egne team som overvåker enkeltkunders løsninger.
Basefarm har egne team som overvåker enkeltkunders løsninger.

Til slutt vil Kvarme understreke at det er mulig å jobbe utenlands for dem som ønsker det. Basefarm har kunder omkring i Europa og USA, og noen ansatte har for eksempel jobbet tre måneder i San Fransisco. Ellers er det mulig for de ansatte å jobbe i perioder ved kontorene i Stockholm og Amsterdam for å få nye perspektiver på jobben og selskapet. Akkurat nå har vi en fra Amsterdam som jobber hos oss her i Oslo, forteller han.

Les også våre tidligere bedriftsprofiler:

Forsiden akkurat nå

Til toppen