Barneplaner deles ikke på Facebook
Teknofil

Barneplaner deles ikke på Facebook

Datatilsynet lanserte i dag Personvernrapporten for 2009, den populariserte versjonen av tilsynets årsrapport. Her kommer det frem at norske nettbrukere er restriktive på hva de deler på nett.

Her kan du lese om fjorårets rapport.

Deler ikke familieforøkelse og sorg
Som en del av årets personvernsrapport har Datatilsynet foretatt en undersøkelse på nordmenns villighet til å dele sitt liv med andre via nett. Det kan virke som om alle grenser for innsyn i vårt personlige liv blir brutt på nettsamfunn, blogger og nettforaer. Slik er det derimot ikke viser tilsynets undersøkelse.

- En kan lett få inntrykk av at personvernet blir mindre viktig da vi gladelig deler både bilder og informasjon villig vekk via nett. Vår undersøkelse viser at slik er det slett ikke. Nordmenn er fortsatt veldig opptatt av å ha kontroll over hva de deler og med hvem, forklarer leder for undersøkelsen, Catharina Nes, seniorrådgiver hos Datatilsynet.


Om en skal tolke undersøkelsen korrekt kan det virke som om nettbrukere i Norge ikke har noe imot å legge ut hva vi spiser til frokost i statusfeltet på Facebook. Andre temaer vil vi derimot ikke være like villige til å skrive om. Planlagt familieforøkelse, depresjoner, sorg og utbrenthet og inntekt er det vi er minst villige til å skrive om på statusfeltet i facebook. Religiøs overbevisning og politisk ståsted har vi derimot mindre imot å dele med andre.

- Vi ser et klart skille mellom generasjoner her. De over 50 anser fortsatt religiøs overbevisning og politisk ståsted som svært private. De yngre generasjonene er derimot mer villige til å dele dette via nett. Samtidig er de yngre mindre villige til å snakke om sorg på nettforaer, forteller Nes.

Ifølge undersøkelsen snakker de heller om sorg på tomannshånd med nær familie og nære venner.

Økonomi sjekkes i det skjulte
Nes påpeker at undersøkelsen ikke har tatt for seg hva folk faktisk deler og hva de sier de er villige til å dele. Erfaring viser at det ofte er noen forskjeller mellom teori og praksis og det har utvilsomt vært noen tilfeller hvor folk har delt både sorg og familieforøkelse via nettsamfunn. Men Nettavisen lanserte i fjor en applikasjon som automatisk sammenlignet dine kontakter på Facebook med skattelistene. Listene kan via applikasjonen enkelt publiseres på din profil. Denne applikasjonen har fått hard kritikk, og så langt er det ikke mange som har lagt applikasjonen synlig på sin profil. Det er klart at selv om vi nordmenn er glade i å snoke i andres private økonomi, så er vi ikke så glade i å vise at vi snoker.

- Det å snoke i økonomien til venner og bekjente oppfattes nok som utidig og umoralskt, og det er ikke denne biten av vårt liv vi i Norge er gladest i å dele på nett, påpeker Nes.


Samtidig viser undersøkelsen at det er viktig å opprettholde anonyme løsninger for nettdebatten. For det er ikke slik at ikke vi i Norge skriver om hverken sorg eller planlagt familieforøkelse på nett. På diverse foraer diskuteres både medikamenter, sorgprosesser og erfaringer med gynekologer svært åpent men under anonymiserte innlegg. Muligheten til å være anonym er klart viktig for at denne debatten og disse diskusjonene på nett skal kunne blomstre.

- Det er en viktig rettighet å kunne være anonym på nett. Det kan selvfølgelig være problematisk med uthengning av privatpersoner når avsenderen er anonym, men samtidig er det mange temaer folk ikke ønsker å diskutere og ta opp under fullt navn. Blant annet har Redd Barna en tjeneste for ungdom hvor de kan ta opp sensitive temaer og som er svært populær. Muligheten til å være anonym spiller nok veldig inn her, påpeker Nes.

30.000 døde våpeneiere registrert
Foruten denne undersøkelsen presenterte Datatilsynet flere urovekkende funn i sin rapport. Blant annet viste tilsyn med databaser og registre at det hersker en dårlig tradisjon for sletting av data her i landet. Blant annet var det oppført 30.000 avdøde personer i våpenregisteret. Hvor disse våpnene nå befinner seg er uklart.

- Hvis en først skal skape et register, så bør en i det minste kunne forvente at dette registeret har korrekte opplysninger, påpekte avdelingsdirektør Leif T. Aanensen.


Det ble også uttrykt bekymring for manglende kontroll over hvem som har tilgang til disse registrene. Datatilsynet uttrykker også sterk bekymring ovenfor de tiltakene som det planlegges å gjennomføre for å stanse ulovlig fildeling. Direktør Georg Apenes omtaler dette som et vanskelig problem hvor han frykter at konsekvensene av ulovlig fildeling kan bli overvåkningslover som vil endre Internett radikalt. Blant annet jobbes det intenst for at private aktører, i disse tilfellene rettighetseiere, skal få tilgang til kundeinformasjon fra nettleverandørene, informasjon som i dag er taushetsbelagt og som kun kan leveres ut til politiet.

Vil ha tre ukers lagring
Datatilsynet på sin side vil nå gå inn for å pålegge nettleverandørene å slette kundedetaljer bak IP-adresser etter tre uker.

- Dette er et resultat av tilsyn vi har foretatt hvor vi har avdekket mangelfulle rutiner blant nettleverandørene. Vi mener at når formålet med lagringen er oppnådd så må opplysningene slettes. I samarbeid med selskapene har vi da kommet frem til en overkommelig tidsfrist for dette. Dette vedtaket vil bli offentliggjort om kort tid og vil da gjelde som en norm, forteller Guro Slettemark, seniorrådgiver hos Datatilsynet.


Dette vedtaket går på tvers av politiets ønsker. De har ytret at de ønsker en lagringstid på minst ett år av slike detaljer. Ifølge Slettemark er det forhold politiet selv må ta hånd om.

- Hvis politiet er på ferten av noe så må de sørge for å fryse denne informasjonen. Vi kan ikke la personvernslovgivningen styres av slike eksterne interesser, påpeker Slettemark.

Her kan du lese hele rapporten fra Datatilsynet.

Her kan du lese hele personvernsundersøkelsen om hva vi deler på nett og hva vi syns om arbeidsgivers innsyn i e-post
.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen