Barnearbeid bak mobilbatterier

Kobolt er en viktig bestanddel i oppladbare batterier som vi finner i de fleste mobiler. Store deler av dette metallet blir utvunnet i "kobberbeltet" som befinner seg i Kongo-Kinshasa og Zambia, og dette under uakseptable forhold med både barnearbeid og miljøforurensing.

Dette har Swedwatch kommet fram til, og organisasjonen tror at mobilprodusenter som Nokia og Sony Eriksson har mer mulighet til å påvirke enn de selv hevder. Det har seg nemlig sånn at mesteparten av batteriene lages av Kina, og hele 90% av all koboltimporten stammer fra uakseptable forhold i Afrika. Over halvparten går direkte til batterimateriale.

Les mer:

-Billigere å ringe fra Ghana enn Danmark
-Mobilen bekjemper fattigdom
-Mobilbelønning til selvmordsbombede barn

Barnearbeidere
Det anslås at halvparten av alle de 100.000 arbeiderne er barn i alderen 7-18 år. Disse risikerer livene sine i gruvesjaktene uten noen form for beskyttelse. De puster inn mineralstøv som forårsaker både lungeskader og skader på øynene. I 2005 døde 80 arbeidere under disse utrygge forholdene.

Swedwatch skal ha kontaktet 20 ledende elektronikkprodusenter som leverer produkter til oss forbrukere. Ingen har gitt innsyn i hva slags avtaler de har laget for å sikre at produksjonskjeden er så etisk som mulig, noe som kan tyde på at de slett ikke har følgt opp sitt etiske ansvar.

Det etiske ansvaret
Hovedansvaret ligger selvsagt på gruvedriften og landets regjeringer. Allikevel har eletronikkfirmaene har til å påvirke dette gjennom kontraktklausuler, og ved å spore opp hvor råvarene egentlig kommer fra selv om de aldri kjøper dette direkte. Dette framgår av rapporten som du kan lese her.

Foreløpig har de ikke sporet opp hvor råvarene kommer fra.

- Forbrukerelektronikkfirmaer kjøper ikke metaller selv, og ingen av dem hadde kartlagt leverandørkjeden da vi spurte dem. Hewlett Packard sier de gjør det nå, og de oppgir at det er 5-6 ledd før metallene når dem, sier researcher Sara Nordbrand i Swedwatch til mobil.se. Samtidig understreker hun at selskapene selv har valgt å gjøre handelen komplisert, og at det ikke er noen unnskyldning for ikke å ha kontroll.

Hun skal videre ha sagt at hun pratet med en metalleverandør som stiller visse krav, blant annet at barnearbeid ikke aksepteres. Dessverre er konkurransen hard fra kinesiske firmaer som ikke stiller noe krav.

Du som forbruker
"Etiske fabrikanter" trenger støtte fra deg som forbruker for å få solgt sine produkter.

- Det er ikke helt lett å gjøre valget som forbruker i en butikk der alle telefoner ser likedan ut uansett hvordan de er produsert. Man får stille spørsmål og vise at man er villig til å betale mer for telefoner som er produsert under rettferdige forhold, fortsetter Nordbrand.

Swedwatch er en organisasjon som ser på hvordan svenske forbrukere og foretak påvirker fattige land.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen