Mobilavhengighet er vanligere enn tidligere antatt.

Barn innlagt for mobilavhengighet

To spanske skoleelever på 12 og 13 år er innlagt på psykiatrisk klinikk i Lleida nordvest i Spania på grunn av mobilavhengighet. Ifølge foreldre og leger ved klinikken brukte barna i gjennomsnitt seks timer med telefonen, som gikk ut over skolearbeid og sosialt liv.

Trodde først det var MSN

I intervju med den spanske avisen El Mundo sier psykiater Maite Utges at problemet er vanskelig å kurere.

– Det er ikke lett å bli kvitt en slik avhengighet, og de to må regne med minst to års behandling.

Klinikken i Lleida har spesialkompetanse på unges data- og mobilbruk og har 20 ungdommer inne til behandling. Men at det var mobilen og ikke MSN, overrasket legene, som ellers er vant til at overdreven databruk fører til psykisk avhengighet.

– Får ikke sove

Historien kommer kun et par dager etter at en undersøkelse ble presentert som viser at tenåringer blir stresset av for mye mobilbruk. I undersøkelsen foretatt på personer mellom 14 og 20 år viste resultatene at gruppen som brukte mobilen mest led av stress og søvnløshet.

Riktignok var undersøkelsen kun foretatt på 21 personer. Men det store spennet mellom gruppen som brukte mobilen lite og gruppen som brukte mobilen mye viser at det er noe i tallene.

Nomofobi kommet for å bli

I en undersøkelse publisert for The London Evening Standard tidligere i år blant 2163 briter, svarte halvparten at de blir engstelige dersom de ikke er tilgjengelig via mobilen, om så kun for kort tid. Hele ni prosent svarte at de har angst for å skru av telefonen overhodet.

Frykten er nå så omfattende at det også har en diagnose. Nomophobia er satt sammen av ordene "No Mobile Phobia" og er betegnelsen for deg som enkelt og greit ikke klarer å koble av.

(Kilder: VGNett, Engadget)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen