– Barn vil dø på grunn av ny kryptering på iPhone
(Bilde: Shutterstock)

– Barn vil dø på grunn av ny kryptering på iPhone

Det amerikanske justisdepartementet advarer mot ny krypteringsteknologi i Apples iOS og i Googles Android 5.

I forbindelse med lanseringen av det nyeste mobiloperativsystemet på Apple-enheter, iOS 8, har Apple endret hvordan kryptering av data på telefonen håndteres. Apple lagrer ikke lenger krypteringsnøkler, og har derfor ikke mulighet til å låse opp iPhone-er eller iPad-er – selv om en domstol skulle beordre Apple til å gjøre det. 

Dette har fått det amerikanske justisdepartementet til å tenne på alle pluggene, og departementet beskylder nå Apple for å hjelpe kriminelle. Det skriver The Wall Street Journal

Visejustisminister i det amerikanske justisdepartementet, James M. Cole.
Visejustisminister i det amerikanske justisdepartementet, James M. Cole.Foto: Wikipedia, public domain

– En eller annen gang i fremtiden vil et barn dø, og politiet vil si at de kunne ha reddet barnet, eller fanget morderen, hvis de bare hadde hatt mulighet til å studere innholdet på en bestemt mobiltelefon, sa vise-justisminister James Cole i et møte bak lukkede dører i oktober, ifølge The Wall Street Journal. 

Ønsker å gjøre mobiltelefonene sikrere

I september publiserte Apple et 43-siders dokument der de la frem hvilke endringer de hadde gjort i iOS 8 for å sikre at informasjon brukerne lagrer på telefonene skal være trygg. I likhet med tidligere brukes en maskinvarebasert krypteringsløsning og en 256-bit AES-krypteringsnøkkel, men enda mer av informasjonen på telefonen blir nå kryptert – inkludert e-post, meldinger, kalenderinformajson, kontakter og fotografier. Også samtaler via iMessage og FaceTime skal være kryptert.

Kort tid etter at Apple annonserte forbedringer i sine krypteringsløsninger, annonserte også Google at de har innført lignende løsninger i den nyeste versjonen av Android – versjon 5.0 ("Lollipop"). Fra og med versjon 5.0 av Android er alt innholdet som ligger lagret på telefonen kryptert som standard, mens du i tidligere versjoner selv måtte skru på krypteringen. 

– Dere kan skaffe informasjonen andre steder

Møtet mellom Apple og de amerikanske justismyndighetene endte med at Apples representanter beskyldte justisdepartementet for å drive med skremselspropaganda, og at mye av den samme informasjonen kan skaffes fra andre steder – blant annet fra mobiloperatører, fra datamaskiner det er tatt sikkerhetskopi til, eller fra andre telefoner. 

På spørsmål fra Cole om hvorfor Apple ikke kan lage en bakdør som politiet kan bruke, svarte Apples advokat Bruce Sewell:

– Vi kan ikke lage en nøkkel som bare kan brukes av de med gode hensikter.

Også FBI presser på for å redusere sikkerheten på mobiltelefoner:
Mener krypteringsteknologien er altfor god »

Lurer du på hva politiet i Norge egentlig har lov til å gjøre?
Guide: Når kan politiet gjennomsøke mobilen og PC-en din? »

(Kilder: The Wall Street Journal, ArsTechnica)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen