Barn eksponeres for voksenreklame på Facebook
Teknofil
(Bilde: SHutterstock/Facebook/Ilikeq/kollasje)

Barn eksponeres for voksenreklame på Facebook

Kritikken raser etter at 14-åringer ble møtt av naken-webkamera.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Facebook skal etter sigende være i stormfullt vær etter at barn og ungdommer har blitt utsatt for reklame beregnet på et mer voksent publikum. Noen skal også ha fått spredd profilene sine på en dating-tjeneste.

Naken-webkamera og skjulte våpen

Et av de verre eksemplene på denne reklamevirksomheten over Facebook var en reklame for hvordan man kunne skjule våpen under klærne. Nok en annen annonserte om sprøyter som skulle hjelpe med vekttapet. Begge disse reklamene skal ha blitt sett av tenåringer. En 14 år gammel jente fra Washington skal også ha rapportert å likt en reklame som tok henne til en side der nakne kvinner chattet over webkamera.

Det er mange andre som skal ha blitt utsatt for lignende ting. Ifølge The Wall Street Journal skal for eksempel en annen jente på 14 år ved navn Erica Lowder ha blitt invitert av Facebook til å bli medlem av en side som lot henne like andres bilder, bedømme deres attraktivitet og spørre om de ville date henne.

Problemet var at dette åpnet profilen hennes til alle de andre brukerne av tjenesten, og dermed også til hele internettet. Tjenesten heter Ilikeq, og flere andre tilfeller skal også være rapportert. Ifølge administratoren selv har tjenesten nå blitt omkonfigurert, og skal nå kun kunne brukes av personer som er 18 eller eldre.

Lyver om alderen

Problemet slutter imidlertid ikke her. Facebook har en 13-årsgrense for å registrere seg, og mange unge brukere lyver om alderen for å bruke det sosiale nettverket. Dermed blir det ekstra vanskelig å hindre dem fra å se reklame ment for voksne.

Spørsmålet mange, deriblant foreldrene til disse ungdommene, spør seg, er om slike tjenester burde ha muligheten til å reklamere på Facebook i det hele tatt. Men inntil et eventuelt strengere reglement kommer på plass, er det ikke stort annet å gjøre enn å forsøke å hindre poden fra å klikke på slike lenker manuelt.

Denne videoen er for øvrig fra nyhetskanalen CBS, og omtaler The Wall Street Journals reportasje: 

Samtidig som selskapet opplever problemer, fortsetter de å utvikle konseptet.
Nå vil de gi deg nyhetene via Facebook »

(Kilde: The Wall Street Journal)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen