Bare én av ti mobiltelefoner resirkuleres

Advarer mot at farlig avfall havner i naturen.

En undersøkelse utført på vegne av Avfall Norge viser at 34 prosent av oss ikke vet at mobiltelefoner er farlig avfall som skal leveres som spesialavfall. Dermed er det stor risiko for at farlige stoffer havner i naturen når mobilen havner i restavfallet.

Mobiltelefoner kan blant annet inneholde tungmetaller som kvikksølv, kadmium og bly. I tillegg inneholder kretskortene gull, opptil 250 gram per tonn.

Det er flere grunner til å levere telefonen til resirkulering. 985 prosent av komponentene i en mobiltelefon kan gjenvinnes og få nytt liv i andre produkter. Mobilen består av 40 prosent metall, 40 prosent plast, og 20 prosent keramikk.

Tror mye havner i skuffen

Alle forhandlere av elektronikk plikter å ta mot mobiltelefoner i retur. Mange idrettslag og kommuner samler også jevnlig inn gamle mobiltelefoner.

Bransjen selv tror mye blir liggende igjen i skuffer og skap, mens resten går i arv til småsøsken, besteforeldre, tanter og onkler. I tillegg er det et omfattende bruktmarked for mobiltelefoner.

Formålet med undersøkelsen og utspillet i etterkant, er at avfallsbransjen ønsker å sikre seg at mobiltelefoner som ligger i skuffer og skap rundt i norske hjem resirkuleres i stedet for å havne på dynga. På den måten kan telefonene bli en ressurs i stedet for et miljøproblem.

Les mer: Denne mobilen er rettferdig

Her kan du lese mer om returordningen for elektrisk avfall

Hva gjør du med dine gamle mobiltelefoner? Svar i kommentarfeltet:

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen