– Bare de store overlever
(Bilde: Shutterstock.com)

– Bare de store overlever

Ny rapport antyder at kun Canon, Nikon og Sony vil overleve mobilkameraets inntog.

Sist år bragte mange rapporter om reduserte salgstall for de fleste av de største fabrikantene av fotoutstyr.

I tidlig november publiserte den japanske bransjeorganisasjonen CIPA («Camera and Imaging Products Association») tall som viste at salgstallene for kompaktkameraene stupte i 2013. I desember kom en rapport som viste at for første gang gikk systemkameraene forbi kompaktkameraene, målt i omsetning.

Rett før nyttårsrakettene gikk opp, kom en ny rapport: Reuters meldte at på middels til lang sikt er det kun Canon, Nikon og Sony som kommer til å overleve fotorevolusjonen som smartmobilene utgjør.

Kun sterke merkevarer overlever

Vil mobilkameraet fortrenge alt annet enn avanserte systemkameraer og spesialkameraer som Sonys QX-familie?
Vil mobilkameraet fortrenge alt annet enn avanserte systemkameraer og spesialkameraer som Sonys QX-familie?Foto: Stig Øyvann / Akam.no

Nyhetsbyrået siterer bransjeanalytikeren Yu Yoshida i det store finanshuset Credit Suisse som støtte for denne spådommen:

«Om du ser på middels og lang sikt, taper flere fotoprodusenter, og markedet vil bli et oligopol. Det vil bare være selskaper med sterke merker, og som er i stand til å konkurrere på pris, som vil overleve – og det er kun Canon, Nikon og Sony som oppfyller de kravene», sa Yoshida til Reuters.

Bakgrunnen for denne spådommen er alle rapportene om sviktende salgstall. For eksempel gikk Panasonics totale salgstall for fotoutstyr ned med 40 prosent i perioden april til september 2013. Selskapets markedsandel gikk ned fra 3,8 til 3,1 prosent i samme periode, sammenlignet med året før.

Samtidig kontrollerte Canon, Nikon og Sony til sammen over 60 prosent av markedet.

Andre tilsvarende aktører som Fujifilm og Olympus rapporteres også å være i hardt vær, med tap av både penger og markedsandeler, i takt med at moderne mobilkameraer lager bedre og bedre bilder.

Speilløse svikter

Har de som har satset på speilløst forregnet seg?
Har de som kun har satset på speilløst forregnet seg?Foto: Fujifilm

De speilløse systemkameraene er mange fabrikanters store håp. Nå viser nye salgstall at det kun er i Japan at denne kameratypen har slått an. Der utgjorde disse kameraene 36 prosent av alle kameraer med utskiftbar optikk som ble solgt i perioden januar til oktober, ifølge CIPA.

Samtidig var markedsandelen for denne kategorien 11,2 prosent i Europa, og 10,5 prosent i USA. I tillegg falt salget av denne kameratypen med 20 prosent i julehandelen i USA, mens speilreflekskameraer gikk opp med 1 prosent i samme periode.

Analytikernes konklusjoner er at Canon og Nikon kommer til å klare seg fordi de kommer til å beholde salget av avanserte kameraer. I tillegg vil fabrikanter som klarer å komme opp med produkter som kombinerer høy bildekvalitet med enkel oppkobling til nettjenester som Facebook og Instagram til å klare seg.

Her trekker de fram Sonys QX-serie som et eksempel på det siste. Disse kameraene har solgt overraskende godt, spesielt i USA. Vi var ikke så veldig imponerte da vi hadde disse kameraene inne til test før jul, men vi gledet oss likevel over kreativiteten som disse kameraene representerer.

(Kilde: petapixel.com)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen