Banken må betale tastefeil
Teknofil

Banken må betale tastefeil

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Det er ikke alltid lett å holde tunga rett i munnen når du betaler regninger, eller overfører penger i nettbanken. Snart skal du kunne føle deg langt sikrere.

Banker må dekke tastefeil
Banklovkommisjonen foreslår en endring i finansavtaleloven som skal gi deg en langt tryggere hverdag i nettbanken. Om du taster feil eller nettbanken din blir misbrukt vil banken måtte dekke tapet. Det er nemlig ikke alltid like enkelt å bruke nettbanken.

Tidligere i år tapte en kvinne 500.000 kroner etter at hun tastet inn feil kontonummer i nettbanken. Den utilsiktede mottakeren var kjapp med å bruke opp bonusen. Kvinnen fikk senere dekket 378.000 kroner av tapet, kravet ble sendt til personen som mottok pengene, men overtatt av banken. I fremtiden vil altså banken måtte dekke slike tap automatisk om endringen i finansavtaleloven går igjennom.


Det foreslås også en endring som medfører at banken skal dekke tap ved misbruk av bankkort. Kundene må likevel betale en egenandel på minst 1.200 kroner og maks 12.000 kroner ved grov uaktsomhet. Egenandelen går derimot bort om tapet skyldes mangel på sikkerhet hos banken.

Plasserer ansvaret der det hører hjemme
Forbrukerrådet er svært fornøyde med endringsforslagene. De mener endringene gir en sikkerhet for kundene, samtidig som kundene får visst ansvar.

- Vi er godt fornøyd med Banklovkommisjonens forslag. Forslaget plasserer ansvaret for sikkerheten der vi mener det hører hjemme, det vil si hos nettbankene selv. Samtidig får kundene et begrenset medansvar for tap som ikke skyldes systemsvakhet. Det gir kundene oppfordring til å gjøre så godt de kan for å unngå tap, sier direktør i Forbrukerrådet, Randi Flesland, ifølge Forbrukerportalen.

Forbrukerrådet anser denne lovendringen som viktig for at bankene bedre skal ivareta sin nettsikkerhet. Undersøkelser har vist at sikkerheten hos nettbankene ofte er svært lav. Helt sikkert er det at bankene vil skape løsninger som i større grad vil passe på om du har tastefeil ved pengeoverføringer.
Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen