Banebrytende PDA

For rundt en måned siden ga en av Sonys talsmenn pressen et kort glimt av neste generasjon med håndholdte fra elektronikkgiganten, i form av en liten og lekker PDA i klappformat. Nå har de endelig trukket sløret av modellen UX50, og kan vise frem en banebrytende liten sak med desto mer imponerende spesifikasjoner.

Det første man legger merke til ved den nye modellen, er det uvanlige designet. Klappformatet kjenner vi allerede fra tidligere Clié-modeller, men UX50 er adskillig lavere og tynnere enn tidligere håndholdte fra selskapet, og er utformet for bruk i landskapsmodus. Med en vekt på kun 175 gram og en tykkelse på 1,8 cm er dette faktisk en av de minste og letteste modellene på markedet.

Til tross for små dimensjoner, er UX50 proppet med det siste av teknologi. Dette er eksempelvis en av de første PDAene på markedet som kombinerer Blåtann, for kortdistanse trådløs kommunikasjon på opp til 10 meters avstand, med støtte for 802.11 standarden, som muliggjør høyhastighets kommunikasjon i opp til 11 Mbps med datamaskiner og bærbare.

Den andre store nyheten ved UX50 ligger noe dypere begravd. Modellen er nemlig den første PDAen på markedet som tar i bruk Sonys rykende ferske CDX2230GA-prosessor, som skal være utviklet spesielt for bruk i håndholdte. Prosessoren kommer blant annet med 8 MB integrert minne, grafikkakselerator og en integrert DSP-brikke, som gjør den spesielt egnet for behandling av digitale medier.

Prosessoren sparer strøm ved å klokke seg ned og opp etter behov, og klokkefrekvensen skal kunne synke helt ned til 8 MHz og stige helt opp til 123 MHz ut fra hvor mye prosessoren belastes. Dette skal gjøre den svært strømvennlig, samtidig som den leverer ytelse nok til å kunne spille av video med en forfriskningsrate på opp til 30 bilder i sekundet.

Sony har også tatt et stort steg fremover når det gjelder minnekapasitet. UX50 skal ha hele 45 MB innebygd lagringskapasitet, hvorav 16 MB er tilgjengelige for brukeren. Den store nyheten ligger allikevel i muligheten for å lagre alt fra filmer til musikk i det interne minnet, noe som tidligere ikke har vært mulig på grunn av begrensninger i PalmOS. Nytt er også at enheten automatisk tar sikkerhetskopi av data i minnet når batterinivået blir for lavt.

Skulle man ha behov for mer lagringskapasitet, kan minnet utvides ved hjelp av ekstra minnekort i Sonys proprietære Memory Stick Pro format. Et lite minus er at designerene av UX50 har valgt å fjerne Compact Flash plassen vi har sett i tidligere Clié-modeller, men størrelsen til enheten tatt i betraktning er vel dette egentlig ikke annet enn ventet.

Skjermen til UX50 er også en stor nyhet. Den er riktignok forholdsvis liten, med en størrelse på 3,2" kontra 3,8" i tidligere Clié-modeller, og har dessuten den samme 320x480 pikslers oppløsningen. Forskjellen er at den nå er roterbar og kan brukes i landskapsmodus, og dermed følger en trend vi har sett stadig mer av både blant bærbare og håndholdte den siste tiden.

Sony følger også opp trenden med digitalkameraer, men har riktignok nøyd seg med et 640x480 piksels kamera i den nye modellen. Dette kan i tillegg til å ta stillbilder også spille inn korte video opptak. Batterilevetiden til UX50 må dog sies å være et aldri så lite skritt tilbake. Med en brukstid på kun 7 timer, eller rundt 14 timer med MP3-avspilling, er dette en av de mest strømsugne Palm-modellene på markedet.

UX50 kan heller ikke akkurat sies å være noen billig modell. Med en utsalgspris på $700, kan vi vente at modellen vil koste i underkant av 7000 kroner her til lands. Sony planlegger riktignok også en modell kalt UX40, som vil mangle 802.11-støtte og dermed lar deg slå av $100 på prisen - men billig blir det altså uansett ikke.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen