Banebrytende fra Canon

Se større bilder i produktguiden

Det nye EOS 5D, likner på mange måter på EOS 20D. Størrelsen og vekten er sammenliknbar, selv om 5D naturligvis er noe større, siden det har større sensor, og dermed større speil og det som hører med.

I tillegg har det fått 2,5 tommers LCD-skjerm, med oppløsning på 230 000 punkter. Dette er meget velkomment, da disse skjermene tidligere har vært alt for små. Kameraet har også spotmåling.

På grunn av den høyere oppløsningen, er kameraet langsommere på seriebilder, og kan ta tre bilder i sekundet. Til gjengjeld er bufferen så stor, og skrivehastigheten så høy, at den klarer serier på 60 bilder!

Til tross for den dramatiske prisreduksjonen, blir ikke dette kameraet allemannseie med det første. Det har en veiledende pris på 30 700 kroner uten optikk. Dersom du i dag har et rimeligere Canon digitalt speilreflekskamera, så er sjansen stor for at du også har optikk som er tilpasset sensorstørrelsen på disse. Da vil antakelig ikke de objektivene passe på det nye kameraet, så en oppgradering kan bli kostbar.

Se større bilder i produktguiden

Men en så stor sensor har absolutt noen fordeler. For det første blir det mindre støy. For det andre blir det antakelig bedre dynamisk omfang, og for det tredje, så er det lettere å lage god optikk når punkttettheten er lavere. Til gjengjeld får man ikke den samme effekten av teleobjektiver, og for å få utnyttet potensialet i en slik sensor, må man bruke den beste optikken som er å få.

For å kunne få prisen så langt ned som mulig, er kameraet i stor grad basert på teknologi fra EOS 20D. Derfor vil mange være skeptiske til å betale så mye for kameraet, når det eneste man får er høyere oppløsning og større sensor.

Dette er med andre ord et kamera for den harde kjerne av entusiaster, eller reservekamera for de som har 1Ds MkII i dag.

Vi gleder oss til å se fotografier tatt med kameraet, og etter hvert også testresultater

Kameraet er ventet på markedet i oktober.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen