Banebrytende kamera fra Sigma
(Bilde: Sigma / Shutterstock)

Banebrytende kamera fra Sigma

Både bildebrikke, design og form er ulikt alt vi har sett før.

Sigma har nylig lansert tre nye kompaktkameraer, som trygt kan omtales som «banebrytende», både når det kommer til fysisk design og hva som finnes inni. Kameraene heter Sigma dp1 Quattro, dp2 Quattro og dp3 Quattro. De bruker alle den samme bildebrikken, en Foveon-brikke i fjerde generasjon – derav «Quattro».

Kameraene bruker objektiver med fast brennvidde, og de tre modellene skiller seg på hvor mange millimeter denne er: 

dp1: 19mm, f/2.8 (tilsvarer 28mm i fullformat)

dp2: 30mm, f/2.8 (tilsvarer 45mm i fullformat)

dp3: 50mm, f/2.8 (tilsvarer 75mm i fullformat)

At kameraene har fast brennvidde er imidlertid det minst kontroversielle med dem. Det holder med et kjapt blikk på produktene for å se det mest iøynefallende: utformingen.

Radikalt ny design

Kamerahuset sett ovenfra.
Kamerahuset sett ovenfra.Foto: Sigma

Å si at kamerahuset er radikalt utformet er ikke å overdrive. Sett forfra er det langt bredere enn hva vi er vant med, og proporsjonene får oss til å tenke mer på en projektor enn et kamera. Ytterst til høyre har Sigma plassert et relativt kantete grep, som er ganske langt borte fra objektivaksen. Av den grunn er nok dette et kamera som må holdes med to hender.

Baksiden er dominert av en stor skjerm, men siden huset er så bredt er det god plass til betjeningsknappene. Alt i alt ser huset rent ut, med store flater.

Sett ovenfra er kamerahuset svært tynt, noe som bidrar til inntrykket av at kamerahuset er «dratt ut».

Dette er definitivt en «elsk-eller-hat-design».

Baksiden av Sigma dp2 Quattro.
Baksiden av Sigma dp2 Quattro.Foto: Sigma

Foveon bildebrikker

Hva med oppløsningen da? Det er ikke lett å si, og kommer an på hvem du spør. Bildebrikken inni dette kameraet er av en type som Sigma er alene om, Foveon-brikken.

Dette brikkedesignet bryter helt med alt annet vi finner på markedet, der bildebrikker består av celler som ligger tett inntil hverandre, og der de enkelte cellene tar opp hver sin primærfarge, og i noen tilfeller hvitt, slik at en piksel består av flere celler – «Bayer-matriser».

Foveon-brikker baserer seg på at de forskjellige fargene i lyset klarer å trenge gjennom silisiumbrikkene som brikken er bygd av, i forskjellig grad. Blått lys går kortest, deretter grønt, så rødt som går dypest.

Prinsippskisse som viser hvordan Foevon-brikker arbeider.
Prinsippskisse som viser hvordan Foevon-brikker arbeider.Foto: Skjermbilde fra Foevon.com

Foveon-brikkene er dermed lagdelte, slik at hver piksel har fargesensorer i «etasjer», som tar opp sin andel av lyset på samme sted av overflaten til brikken. Dette eliminerer behovet for å sette sammen informasjon fra flere celler som ikke er på nøyaktig samme sted, for å finne fargeverdien for en gitt piksel. Dermed er moiré i fargeinformasjonen også eliminert.

Ulempen med Foveon-brikker er at de har hatt en del støy, begrenset lysfølsomhet og at de krever høy prosesseringskapasitet siden de må behandle tre ganger så mye data for samme antall piksler, sammenlignet med Bayer-matriser.

Tidligere har Foveon, og Sigma, som kjøpte opp selskapet i 2008, lagt sammen antallet av piksler i hver etasje, slik at en brikke med 5 megapiksler i hvert lag har blitt kalt 15 megapiksler. Andre har valgt å dele antallet på tre, siden det er antallet piksler som kommer ut av brikken.

Foveon X3 Quattro

Nå har denne diskusjonen blitt enda vanskeligere, fordi den nye Foveon-brikken bruker forskjellig antall piksler i lagene. Det øverste blå laget har 20 megapiksler, mens de to underliggende lagene har 4,9 megapiksler hver.

Piksler i den nye Foevon-brikken.
Piksler i den nye Foevon-brikken.Foto: Skjermbilde fra Foevon.com

Sigma har gjort dette for å bøte på en del av problemene med tidligere Foveon-brikker. Det skal bli mindre bildestøy på denne måten, i tillegg til at prosesseringen skal gå raskere.

Det blir opplagt feil å bare dele på tre, og kalle dette for oppløsningen. Kanskje svaret er å kalle det 20 megapiksler, fordi det blå laget har denne oppløsningen? Eller kanskje svaret ligger noe lavere, sammenlignet med tradisjonelle kameraer? Noe godt svar har ikke vi, men vi ser iallfall frem til å teste nyskapningen.

Hva de nye modellene i dp Quattro-serien vil koste, og når de blir tilgjengelig her på berget, er imidlertid ikke kjent. Sett opp en pris- og lagervarsel i Prisguiden, så får du beskjed så snart de tre modellene er tilgjengelig:

Dette er de mest populære kameraene akkurat nå »

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen