Bærbar PC til 70 kroner
Teknofil

Bærbar PC til 70 kroner

Prosjektet One Laptop Per Child fikk mye oppmerksomhet da de i sin tid gikk ut og annonserte at de ville lansere bærbare maskiner til 100 dollar stykket. Senere har prisen på maskinene steget til 175 dollar, det må likevel anses som en prestasjon å få laget brukervennlige maskiner til den prisen. I India vil de derimot ta det hele et steg videre.

Maskiner til 10 dollar
Flere indiske universiteter har gått sammen med den indiske regjeringen for å utvikle maskiner til en pris på 10 dollar stykket, altså like under 70 norske kroner. Maskinene er ment å skulle fungere til skolebruk, og koster egentlig 20 dollar per stykk. Den indiske regjeringen mener derimot de ved hjelp av subsidiering kan få prisen ned i ti dollar.

Et hovedmål med maskinene da planene første gang kom på bordet var å kunne koble maskinene opp mot Internett, og at de skulle, bruke minst mulig strøm. Prisen tilsier at maskinene ikke vil bli utstyrt med det ypperste innen teknologi, og det var mange som har satt et stort spørsmålstegn ved om disse maskinene kunne bli virkelighet.

Maskinene er klare
Nå melder likevel flere medier at maskinene vil komme allerede 3. februar. Det har så langt ikke kommet noen offisiell informasjon om innmaten i maskinene, men ryktene sier at de vil ha 2GB minne, trådløs nettilgang og USB-porter for å koble til eksterne lagringsenheter. Maskinen vil ha lite intern lagring og ingen optisk leser for DVD eller CD.

Dermed er tvilen om Indias planer gjort til skamme. Helt ryddet av veien er den derimot ikke. Ifølge The Telegraph mener kritikere at maskinene ikke vil komme ut til markedet. De anser maskinene for å være et stunt og at regjeringen med dette forsøker skaffe seg flere stemmer fra unge velgere til valget denne våren.


Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen