Både iPhone, iPad og Mac har blitt «ny»
(Bilde: Apple)

Både iPhone, iPad og Mac har blitt «ny»

Apple vil at du skal kunne dimme lysene i boligen og overvåke helsen din med mobiltelefonen.

Mandag kveld klokken 19:00 startet Apples utviklermesse World Wide Developers Conference, og messen ble sparket igang med en en stor lanseringstale fra sjefen sjøl, Tim Cook. 

Forventningene før lanseringen har vært skyhøye, ettersom Apples sjef for nettprogramvare og tjenester, Eddy Cue, for noen dager siden uttalte at de i løpet av 2014 får den sterkeste produktporteføljen han har sett i løpet av sine 25 år i Apple. Og årets produktlanseringer starter på WWDC. 

I løpet av kvelden lanserte Apple både en ny versjon av iOS – operativsystemet som brukes på iPhone og ipad, og en helt ny versjon av OS X – systemet som brukes på Mac.

Apple lanserte også en satsning på helse, ved å lansere appene HealthKit og Health.

OS X får splitter ny design »

Se hvordan Mac-en din blir med nye OS X »

Yosemite har fått et nytt varslingssenter.
Yosemite har fått et nytt varslingssenter.

Mac blir ny

Den nye versjonen av Mac-operativsystemet – med navnet Yosemite – ble introdusert av Apples programvaresjef Craig Federighi.

En av de store nyhetene er at OS X versjon 10.10 nå er blitt mer likt iOS. Dermed skal det du ser på skjermen på Mac-en din ligne mer på det du ser på iPhone-en eller iPad-en.

Menyene har blitt kraftig modernisert, og du har blant annet fått et nytt og bedre varslingssenter og en bedre søkefunksjon.

Apples Spotlight-tjeneste for å finne innhold har blitt nytt. Spotlight er nå en søkeboks som dukker opp midt på skjermen. Der du kan taste inn det du er på jakt etter, og få opp søkeresultater fortløpende. Søket skjer både lokalt, og på nett, slik at du kan finne informasjon, eller bare åpne en lokal fil gjennom funksjonen. 

En beslektet nyhet er Appes nye Mail Drop. Her går nemlig Apple delvis til krig mot en av sine egne feilmeldinger; den forhatte meldingen om at et vedlegg er for stort. Apple henviser til meldingen du ofte får fra e-postserveren, men også Apples egne produkter har pleid å nekte store vedlegg.

iCloud Drive er en ny skytjeneste Apple har integrert i OS X, og filutforskeren Finder. Denne tjenesten gjør det enklere å dele filer mellom de ulike enhetene dine, og vil også fungere på iPhone og ipad – og Windows. 

Også nettleseren Safari har fått mange nyheter. Ikke bare skal nettleseren ha blitt raskere, og trekke mindre strøm fra Mac-en når du strømmer video, det har også kommet bedre forhåndsvisning av nettsider, samt en ny funksjon som lar deg redigere bilder rett i nettleseren.

Med HomeKit skal det bli enklere for produsenter av smarthjem-løsninger å koble seg til Apples løsninger.
Med HomeKit skal det bli enklere for produsenter av smarthjem-løsninger å koble seg til Apples løsninger.

Apple satser på helse og smarte hjem 

Før kveldens lansering gikk det mange rykter om at Apple ville begynne å fokusere mer på helserelaterte produkter. Det har blant annet blitt spekulert i at en kommende Apple iWatch vil ha innebygde sensorer for å måle puls og andre vitale data om kroppen din.

Apple lanserte ingen iWatch, men i stedet appen HealthKit, en app som skal samle helserelatert informasjon på ett sted. Tredjeparts apper skal kunne lagre data i HealthKit-appen, og Apple lover at dataene skal ligge trygt lagret. 

Det har også lenge blitt spekulert i om Apple også ville annonsere en satsning innenfor automatisering av hjemmet – «smarte hjem». Det ble ikke annonsert noen nye apper eller nye funksjoner rettet mot sluttbrukere, men Apple annonserte det de kaller HomeKit. Dette er en måte for utviklere av apper og tilbehør å knytte seg til Apples enheter på. Som eksempel nevner Apple hvordan man via en iPhone eller iPad kan låse dører, skru av og på lys, justere termostater og kontrollere ulike enheter i hjemmet.

– Du skal kunne si «gjør deg klar til å gå til sengs» , så vil huset ditt svare med å låse dørene og dimme lyset, sa Craig Federighi.

Du skal kunne sende SMS-er og ringe rett fra Mac-en.
Du skal kunne sende SMS-er og ringe rett fra Mac-en.

Ring rett fra Mac-en

Continuity er navnet på et sett verktøy Apple har laget for veksling mellom ulike typer enheter, så som en MacBook og en iPad.

Handoff knytter dingsene sammen, og lar deg fortsette på det du holdt på med idet du veksler mellom dem. Dersom du begynner på en e-post på mobilen din, er PC-en automatisk klar over det, og lar deg fortsette i Mail-appen på Mac-en.

En stor nyhet er at du nå kan sende meldinger fra Mac-en din som SMS-er til folk som ikke har en Apple-telefon med iMessage. Det samme gjelder telefonsamtaler. Telefonen din fungerer som en slags «sentral» som lar deg plukke opp telefonsamtaler via Mac-en.

Du kan også starte telefonsamtaler direkte fra OS 10. Ser du et telefonnummer i nettleseren du vil ringe, kan du altså ringe rett fra nettleseren uten å plukke opp telefonen først.  

Interaktive varslinger i iOS 8.
Interaktive varslinger i iOS 8.

Slik er iOS 8

Den andre store nyheten var iOS 8 – den nye versjonen av operativsystemet som brukes på iPhone og iPad.

Utseendemessig er det ikke så veldig store forskjeller mellom iOS 7 og iOS 8, men det har kommet ganske mange nye funksjoner.  Måten varslinger fungerer på har blitt bedre,  og du kan for eksempel akseptere møteinnkallelser rett fra låseskjermen. E -postklienten har også fått mange forbedringer. Når du skriver en mail i iOS 8, kan du sveipe ned selve mailen du skriver –  for å kikke på noen av de andre mailene i inboxen din.

Meldingsappen iMessage har fått en funksjon for gruppemeldinger, og du kan nå sende korte talemeldinger ved å holde fingeren på skjermen og snakke («tap to talk»).

Bildebiblioteket på telefonen din har fått bedre integrasjon mot skytjenesten iCloud, og du har fått nye verktøy for å raskere fikse opp bildene dine – for eksempel ved å justere lysstyrke.

Alt du har av apper, bøker, spill og så videre på Apple-enhetene dine kan for øvrig nå deles fritt mellom opptil seks telefoner uten at det skal koste noe ekstra.

Les mer om OS X  »

Full oversikt over alt Apple lanserte får du i denne artikkelen »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen