Både Intel og AMD tjener mer penger enn før
(Bilde: Intel/AMD/Shutterstock 161560163)

Både Intel og AMD tjener mer penger enn før

Men den ene tjener fortsatt betydelig mer enn den andre.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Begge de to virkelig store prosessorgigantene i markedet, Intel og AMD, har nylig publisert sine inntjeningstall for andre kvartal – og det er trivelig lesestoff i begge rapportene. Inntjeningen øker kraftig, og fremtiden ser lysere ut enn i fjor.

Til tross for et stadig fallende PC-salg tjener begge selskapene betydelig mer penger, og oppgangen er aller størst hos AMD – som i lang tid har slitt med røde tall.

Har vinden snudd for AMD?

AMD fikk en omsetning på 1,44 milliarder dollar, som er en økning på nesten 25 prosent sammenliknet med andre kvartal i fjor. Dette bidrar til at selskapet denne gang faktisk kan notere seg et overskudd – en velkommen forandring fra tidligere.

Da AMD endte med et tap på 29 millioner dollar andre kvartal i fjor ble dette sett på som et stort skritt i riktig retning for selskapet, etter å ha tapt enormt mye større summer i flere år. At de nå kan rapportere om et overskudd på 63 millioner dollar er dermed intet mindre enn en bragd.

Selskapet selger likevel færre mikroprosessorer, men et bredere utvalg av bærbare datamaskiner, bedre fortjeneste per enhet samt reduserte kostnader bidro til det positive resultatet. AMDs avdeling for grafiske og visuelle løsninger har også bidratt kraftig, og kan vise til en vekst på hele 141 prosent sammenliknet med samme periode i fjor.

Samtidig har selskapet tatt på seg noe mer gjeld, og er nå skyldig 2,21 milliarder dollar – 70 millioner dollar mer enn på slutten av første kvartal 2014.

Intel er fortsatt størst

Den store gutten i klassen er likevel Intel, og det med en svært klar margin. Selskapet omsatte for 13,8 milliarder dollar i andre kvartal, en økning på 8 prosent fra samme periode i fjor. AMD hadde dermed en prosentvis større vekst i omsetning, men når det gjelder overskudd trekker Intel fremdeles fra rivalen.

De kan nemlig melde om et overskudd på 2,8 milliarder dollar, som er en økning på hele 40 prosent sammenliknet med fjoråret. Selskapet tjener også mer i nesten alle kategorier.

Den største avdelingen, selskapets PC-klientgruppe økte inntektene med 6 prosent, til 8,7 milliarder dollar. Datasentergruppen økte med 9 prosent, og avdelingen for tingenes Internett økte med 24 prosent, til 539 millioner dollar.

På den viktige mobilfronten går det dog litt tregere for Intel, hvor deres Mobile and Communications Group kun omsatte for 51 millioner dollar; en nedgang på 83 prosent fra andre kvartal i fjor. Programvare- og tjenesteavdelingen falt med én prosent.

AMD har slitt i mange år, men nå ser det altså ut til å snu:
Ekstra: Vi har møtt toppsjefene i AMD – slik skal de redde selskapet »

(Kilder: Pressemelding AMD, pressemelding Intel)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen