Test

Babylon5 - sesong 3

I år 2260 svever romfergen ved navn Babylon 5 fredelig rundt i rommet. Her bor mennesker, centaurier, narner, minbarier og en rekke andre skapninger sammen i et nøytralt, fredelig miljø. Mens det utenfor romfergen utkjempes kriger mellom folkeslagene, lever de i fred og fordragelighet innenfor skroget på Babylon 5. Kall det gjerne en oase i en ørken av utriveligheter.

Romvesene i
Romvesene i "Babylon 5" er veldig forseggjorte.

Når folk og romvesener av x antall arter lever sammen, skal det ikke mye til før små gnisninger skaper farlige gnister. I "Babylon 5 – sesong 3" inviteres vi inn i romfergen, bak jernskrogene, inn i hjertet og opp i topplokket, inn i rekkene av de som jobber for å opprettholde freden og roen. Her er det bombetrusler og bestialske drap å ta seg av i ekte sci-fi stil – for ikke å snakke om mer alvorlige problemer, som meningsløse krigserklæringer fra blodtørstige, herskesyke Skygger.

TV-serie med "Star Wars"-ambisjoner

Lite kan overgå de klassiske "Star Wars"-filmene, men "Babylon 5" stepper elegant inn i rollen som lillebror. Fantasifulle kostymer og navn, det særpregede skuespillet og bortimot feilfrie spesialeffekter er alle faktorer som kjennetegner begge produksjonene.

Den største forskjellen er imidlertid lengden. "Star Wars"-filmene er ikke filmer man kan se om man har et tettpakket tidsskjema. "Babylon 5" er enda noen hakk lengre; DVD-utgivelsen har en total spilletid på omtrent 15 timer.

Godt og gjennomført oppspinn

"Babylon 5" er en science fiction-serie hvor alt er bygget på ideer om fremtiden – nærmere bestemt år 2260. Det mest imponerende ved serien er hvor utrolig forseggjort, gjennomtenkt og vanntett hele konseptet er – bare det å finne på og utarbeide ideer, særtrekk ved folkeslagene, forhistoriene de har og forholdene mellom dem er bare noe av det serieskaperne må ha klart for seg for å kunne skrive en historie som holder vann. Vel, det er ingen som lekker på dette romskipet.

Det må ta temmelig nøyaktig en halv evighet, en haug med papirer (eventuelt diskplass) og en utømmelig kilde med tålmodighet og fantasi å skape noe så stort og omfattende som "Babylon 5". Enda mer imponerende er det imidlertid at skuespillerne åpenbart har klart å sette seg inn i hvordan fremmede, oppdiktede livsformer tenker og fungerer.

Serien kan bli litt i lengste laget for alle enn ihugga fans.
Serien kan bli litt i lengste laget for alle enn ihugga fans.

En skuespillers jobb er å klare å bli kjent med rollen og være rollefiguren, ikke bare spille rollen. Men å vite hvordan en narn tenker må være umulig å vite - narner eksisterer jo tross alt ikke! Nå har riktignok de fleste skuespillerne to sesonger som narner, centaurier eller minbarier bak seg, og det syns.

Langtekkelig når interessen svikter

For en teknisk anlagt stjernedigger vil muligens interessen holdes på topp. For oss andre er sjansen stor for at interessekurven kommer til å dale faretruende i de episodene hvor materielle interesser går foran menneskelige verdier – om man kan bruke det begrepet i denne sammenhengen. Av samme grunn som at dødstall ofte smøres på avisforsider framfor pengesummen som har gått tapt i en tornado, daler også tidvis interessen i den tredje sesongen av "Babylon5". Materielle bestrebelser er mindre engasjerende enn levende organismers slit med å takle tilværelsen.

Ekstramateriale

DVD-utgivelsen er ypperlig for de som har blitt hekta; når man har sett alle episodene har man fortsatt timesvis med godt ekstramateriale å boltre seg i. Som selve historien er ekstramaterialet forseggjort og gjennomtenkt; deler av historien som ikke fremheves i serien presenteres i dokumentarstil, som fakta. Om dette er for å støtte opp om og oppklare hendelsene i serien, eller for at fans skal skaffe seg detaljert lærdom om hvordan samfunnet på Babylon 5 henger sammen fremgår ikke tydelig. Men så bør man kanskje være narn for å få det komplette utbyttet av ekstramaterialet?

Konklusjon

For et smalt publikum er denne verdt sin vekt i gull; serien holder høy kvalitet, og ingen detaljer er overlatt til tilfeldighetene. Ekstramaterialet føyer seg fint inn i helheten og fyller hullene man måtte ha i kunnskapen om dette fantasiuniverset, og nivået på skuespillerne er langt over det som er vanlig for TV-serier. "Babylon 5 – sesong 3" er teknisk god, men for langtekkelig for de som ikke helt fenges av sjangeren.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen